Na hlavný obsah

Británia má problém s ježkami, na pomoc povoláva ľudí aj umelú inteligenciu

Pomoc ježkom vraj nebola nikdy dostupnejšia.

Británia má problém s ježkami, na pomoc povoláva ľudí aj umelú inteligenciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Odborníci v Británii sa pomocou priekopníckeho projektu s využitím umelej inteligencie pokúsia zistiť, koľko je v krajine ježkov a prečo ich ubúda. Umelá inteligencia (AI) bude na sledovanie ich populácie využitá prvýkrát, informoval The Guardian.

Kamery vyhotovia zábery pichlavých cicavcov, ktorí sa potulujú po mestských parkoch, súkromných záhradách, lesoch a poľnohospodárskych pozemkoch. Následne ich vyfiltruje umelá inteligencia vycvičená na rozlišovanie medzi voľne žijúcimi zvieratami a ľuďmi.

Potom fotografie vyhodnotia dobrovoľníci, ktorí vyberú tie, na ktorých sú ježe, a pošlú ich analytikom, ktorí zaznamenajú ich počet a miesto výskytu.

Pomoc nikdy nebola dostupnejšia

Národný program monitorovania ježkov (NHMP) dúfa, že pomocou tejto metódy bude možné vytvoriť odhady populácie ježa v rôznych biotopoch po celej krajine. Chce tiež ukázať, ako sa medziročne mení, a časom poskytnúť aj približný počet ježkov v celom Spojenom kráľovstve.

Program umožní získať zásadné poznatky o faktoroch, ktoré spôsobujú pokles niektorej populácie. Ochrancovia prírody vďaka tomu budú môcť zaviesť praktické opatrenia, aby sa pokúsili pokles zvrátiť.

„Vieme, že ježkovia sa stretávajú s problémami, najmä na vidieku, ale kým budeme môcť zaviesť praktické opatrenia na ich ochranu, musíme pochopiť, kde sa nachádzajú a prečo ich ubúda,“ uviedla koordinátorka programu Henrietta Pringleová.

„Každý má ježkov rád, ale uvedomujeme si, že nie každý je schopný im vo voľnej prírode pomôcť. Stať sa ‚pozorovateľom‘ v rámci Národného programu monitorovania ježa je skvelý spôsob, ako sa môže zapojiť každý. Teraz môžu z pohodlia domova pomáhať aj tí, ktorí majú problémy s pohybom, nemajú záhradu alebo napríklad študujú na univerzite či vysokej škole,“ povedala šéfka BHPS Fay Vassová.

„Pomoc ježkom nebola nikdy jednoduchšia a dostupnejšia, takže naozaj dúfame, že sa zapoja ľudia zo všetkých vrstiev spoločnosti,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet