Na hlavný obsah

Harvard sťahuje z knižnice knihu viazanú v ľudskej koži. O nakladaní s obalom sa ešte rozhodne

Chcú s pozostatkami naložiť dôstojne.

Americká univerzita Harvard sťahuje z fondu svojej knižnice publikáciu z roku 1880 viazanú v ľudskej koži. Obal preskúmala a odstránila. Po konzultácii s úradmi v Spojených štátoch aj vo Francúzsku rozhodne, ako dôstojne naložiť s ľudskými pozostatkami. Uviedla to univerzita vo vyjadrení.

Zväzok francúzskeho spisovateľa Arsèna Houssaye Des destinées de l’âme (O osudoch duše) opatril touto obálkou Ludovic Bouland počas svojich štúdií medicíny. Pokožku pravdepodobne odobral z tela zosnulej ženy v nemocnici, kde pracoval.

Bouland do výtlačku vložil tiež ručne písanú poznámku s vysvetlením, že „kniha pojednávajúca o ľudskej duši si zaslúži ľudský prebal“. Píše server stanice BFM TV. Poznámka tiež opisuje proces spracovania kože, aby sa mohla použiť na zviazanie textu.

Bouland knihu dostal priamo od jej autora. Univerzitná knižnica má zväzok vo svojom fonde od roku 1934, keď ju dostala od amerického diplomata Johna Stetsona. O povahe jej prebalu škola prvýkrát informovala v roku 2014, o rok neskôr obmedzila prístup ku knihe. Neskôr zriadila komisiu, ktorá mala za úlohu analyzovať knihu a prebádať jej minulosť.

„Na základe tohto preskúmania dospela Harvardská knižnica a Výbor pre reštitúciu zbierok Harvardského múzea k záveru, že vzhľadom na eticky citlivý charakter pôvodu a históriu knihy ľudské pozostatky použité pri väzbe Houssayovej knihy už nepatria do zbierok Harvardskej knižnice,“ uviedla inštitúcia.

Knižnica uznala, že v minulosti pri manipulácii s knihou pochybila a ospravedlnila sa za to. Po odstránení ľudskej kože z prebalu bude kniha opäť zaradená do fondu knižnice. Na univerzitnej pôde zatiaľ zostanú aj ľudské pozostatky, kým úrady nerozhodnú o ich ďalšom osude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet