Na hlavný obsah

Českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu podporilo asi 20 krajín. Slovensko medzi nimi nie je

Na nákup munície je potrebných viac peňazí.

Českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu podporilo asi 20 krajín. Slovensko medzi nimi nie je
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajina by mohla dostať prvé dodávky munície z českej iniciatívy už v júni. Potvrdil to český premiér Petr Fiala. Na nákup ďalšej munície pre Kyjev je však potrebných viac peňazí, upozornil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. K iniciatíve sa už pripojilo asi 20 krajín. Najnovším členom skupiny je Nemecko. Slovensko medzi štátmi chýba.

S návrhom nakúpiť delostreleckú muníciu pre Ukrajinu mimo štruktúr Európskej únie (EÚ) prišiel predseda českej vlády ešte vo februári. V polovici marca vyhlásil, že sa podarilo vyzbierať dostatok financií na nákup prvých 300-tisíc delostreleckých granátov.

„Naša iniciatíva je jedinou cestou ako teraz v krátkom čase pomôcť Ukrajine v jednej veci, ktorá je pre ňu životne dôležitá. A to je dostatok delostreleckej munície. Ako jej pomôcť v mesiacoch, kedy ešte Európa nie je schopná vyrábať dostatok delostreleckej munície?“ vyhlásil v utorok (2. 4.) Fiala.

Českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Petra Vrablicová:

O dodávke ďalšieho pol milióna kusov munície sa podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského stále rokuje. Problémom sú financie.

„Potrebujeme viac peňazí na muníciu. Potrebujeme viac munície pre Ukrajinu, pretože Rusko je stále schopné vyrábať príliš veľa streliva, oveľa viac ako majú Ukrajinci na frontovej línii. Bohužiaľ vo vojne záleží na tejto matematike. Chceme, aby sa Ukrajina bola schopná brániť. To je úlohou tejto iniciatívy. Vyzývam krajiny, aby sa k nej pripojili a prisľúbili peniaze,“ pokračoval Lipavský.

„V súčasnosti v rámci iniciatívy prisľúbili financovanie na nákup približne 500-tisíc kusov munície. Presnú sumu nebudeme uvádzať,“ píše v stanovisku český rezort obrany.

Najnovším podporovateľom českej iniciatívy je Nemecko. Berlín ju zafinancuje sumou 576 miliónov eur a nakúpi 180-tisíc delostreleckých granátov. Ide o zatiaľ najvyšší známy príspevok. Česko plánuje spolu nakúpiť 800-tisíc kusov delostreleckej munície. Podľa serveru Politico by mala pochádzať z Južnej Kórey, Turecka či Južnej Afriky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet