Na hlavný obsah

ČESMAD navrhuje novú daň. Zasiahla by firmy, ktoré využívajú lacných ukrajinských prepravcov

Podnikatelia s takýmto návrhom nesúhlasia.

ČESMAD navrhuje novú daň. Zasiahla by firmy, ktoré využívajú lacných ukrajinských prepravcov
Ilustračná snímka kamiónu z Ukrajiny. Foto: RTVS

Slovenskí dopravcovia navrhujú ministerstvu financií, aby zaviedlo 30 percentnú zrážkovú daň. Tú by mali platiť tie firmy, ktoré si objednávajú lacných ukrajinských prepravcov.

Predstavitelia ČESMAD si myslia, že zavedenie novej dane podnikateľov donúti využívať služby slovenských dopravných firiem, ktoré ukrajinským nedokážu konkurovať.

Slovenskí dopravcovia po ostatnom rokovaní s predstaviteľmi Európskej komisie definitívne pochopili, že v rámci Únie nie je vôľa na obmedzenie komerčných jázd pre ukrajinských dopravcov. Tí ponúkajú nízke ceny a nemusia dodržiavať prísne a finančne nákladné nariadenia Únie.

„Európska komisia odporučila, aby sme vyriešili svoj problém s Ukrajinou a s ukrajinskými dopravcami so slovenskou vládou,“ povedal prezident Združenia cestných dopravcov SR ČESMAD Pavol Piešťanský.

Návrhu dane pre firmy, ktoré si objednávajú lacných ukrajinských prepravcov, sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Návrhy poslali rezortu financií

Dopravcovia preto konkrétne námety poslali na ministerstvo financií. „Modelov je viac. Musí tam prísť minister dopravy s konkrétnymi návrhmi, my to prepočítame a potom sa vieme vyjadriť, či to rozpočet zvládne alebo nie,“ vysvetlil minister financií Ladislav Kamenický.

„Ministerstvo dopravy je pripravené vydať akékoľvek opatrenie, ktoré by dopravcom pomohlo,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Návrh riešenia

Prezídium ČESMAD prišlo s riešením, ktoré bude prínosom aj pre štátny rozpočet. Podnikateľ, ktorý si objedná lacného dopravcu z Ukrajiny, zaplatí riadnu cenu za prepravu a potom ešte raz štátu 30-percentnú daň z tej ceny.

„Myslím si, že by to bolo dostatočne odstrašujúce. Návrh sme konzultovali s ministerstvom dopravy, odkiaľ máme zelenú na to, aby sme ho posunuli na ministerstvo financií,“ povedal Pavol Piešťanský.

S takým návrhom podnikatelia nesúhlasia. „Nemyslíme si, že je vhodné riešiť problémy jedného sektora na úkor celého hospodárstva. Navyše, pokiaľ sa takáto úprava nebude realizovať v rámci celého Európskej únie a otvoreného trhu,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Na ťahu je ministerstvo financií. K návrhu by sa mohlo vyjadriť v najbližších dňoch.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika