Na hlavný obsah

Cestu spájajúcu Spiš s Gemerom otvorili skôr, než plánovali. Dlhé roky bola v havarijnom stave

Obyvatelia ju využívajú na cestu za lekárom či nákupmi.

Cestu spájajúcu Spiš s Gemerom otvorili skôr, než plánovali. Dlhé roky bola v havarijnom stave
Cesta cez Pačanský kopec. Foto: RTVS

Pačanský kopec po sezónnej uzávere opäť otvorili pre motoristov. Ide o najrýchlejšiu spojnicu Spiša s Gemerom. Už pred dvomi rokmi cestu druhej triedy opravili, aby na nej mohli jazdiť aj v zime. Napriek tomu bola takmer pol roka zatvorená.

Cesta cez Pačanský kopec, ktorá spája okresy Rožňava a Gelnica, mala byť zatvorená do konca apríla. Otvorili ju však o takmer dva týždne skôr. Podľa ľudí z okolitých obci to však, vzhľadom na miernu zimu i teplú jar, mohli kompetentní ešte urýchliť.

„Podľa vyjadrenia okresných úradov v Rožňave a Spišskej Novej Vsi cesta II/549 má byť podľa určenia trvalého dopravného značenia uzatvorená každoročne od 1. novembra do 30. apríla. Toto určenie je však z roku 2013. Je teda zrejmé, že nereflektuje zmenené klimatické podmienky v posledných rokoch,“ uviedlo ministerstvo vnútra v písomnom stanovisku.

Na situáciu s cestou cez Pačanský kopec sa pozrela v Správach RTVS redaktorka Marie Beshirová:

„Je to troška paradox, pretože pri dnešnej dobe a pri rôznych technológiách, ktoré snímajú aj poveternostné podmienky, si myslím, že, v úvodzovkách, by to mala byť pre nich malina, reagovať na počasie a na otvorenie prejazdu,“ podotkol starosta obce Smolník Radoslav Dlugoš.

Cesta bola dlhé roky v havarijnom stave. V roku 2022 ju Košický samosprávny kraj kompletne zrekonštruoval. „Už sme investovali vyše tri milióny eur do tejto cesty napriek tomu, že štát nám pred 20 rokmi odovzdal túto cestu v nevyhovujúcom stave,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Obyvatelia Smolníckej doliny ju využívajú najmä na nákupy alebo na cestu za lekármi. V lete im to trvá pol hodinu, obchádzka v zime cez Moldavu nad Bodvou a Sorošku aj hodinu a pol.

Košickí cestári už dva roky robia aj skúšobnú zimnú údržbu, aby cesta mohla byť otvorená celoročne. „Polroka je veľmi dlhá doba na to, aby sme to buď odchádzali z dôvodu zamestnanosti, aby si ľudia možno aj mohli a nemôžu si nájsť prácu v okrese Rožňava. Pretože ak si to zrátajú, tak im to finančné nebude vychádzať,“ poznamenal Dlugoš

Ministerstvo vnútra tvrdí, že policajti zo Spišskej Novej Vsi môžu v prípade dobrého počasia zmeniť termín zatvorenia cesty, čo plánuje vyrokovať aj krajská samospráva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny