Na hlavný obsah

Centrám na pomoc týraným ženám hrozil zánik. Situáciu môže zvrátiť finančná pomoc od štátu

Parlament odobril pomoc pre obete domáceho násilia.

Centrám na pomoc týraným ženám hrozil zánik. Situáciu môže zvrátiť finančná pomoc od štátu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Centrá na pomoc týraným ženám nezostanú bez podpory. Parlament odobril vyššiu pomoc pre obete domáceho násilia. Za hlasovalo všetkých 142 prítomných poslancov.

Na Slovensku existuje 13 bezpečných ženských domovov, ktoré sú financované z krajských samospráv a grantu Nórskeho finančného mechanizmu. Ten však v máji končí, a tak hrozil
ich zánik.

„Rozhodli sme sa využiť zákon o dotáciách úradu práce, kde okrem iných dotačných titulov, máme aj dotačný titul, ktorý sa poskytuje na pomoc práve obetiam tyranie násilníkov,“ informoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Centrám na pomoc týraným ženám sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbra Žiačiková:

Maximálna suma dotácie na aktivity zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia sa zvýši z 20-tisíc na 150-tisíc eur. „Vieme už tento rok poskytnúť týmto 13 bezpečným ženským domom sumu vo výške 770-tisíc eur,“ povedal Tomáš.

Zariadenia na pomoc týraným ženám môžu podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša už teraz požiadať o dotácie, a to do konca júna tohto roka.

„Už v máji zorganizujeme konzultačné, poradenské stretnutie pre ľudí, ktorí tieto zariadenia prevádzkujú, aby sme im detailne vysvetlili, ako požiadať o dotáciu z nášho ministerstva,“ uviedol štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš.

„Chcem poďakovať naozaj úprimne všetkým poslancom, poslankyniam, ktorí zahlasovali za túto novelu zákona, pretože sa tým môžeme pokračovať v dobrých veciach, ktoré sa nastavili,“ reagovala riaditeľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová.

Ministerstvo prisľúbilo, že toto je len prvá pomoc pre týrané ženy. „Už v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti pripravujeme aj systémové riešenie,“ dodal Tomáš. Na systémovom riešení chcú kompetentní pracovať urýchlene už v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko