Na hlavný obsah

Dodatočné legalizovanie čiernych stavieb by malo byť minulosťou. Štát zavádza nové pravidlá

Konfliktné stavby na amnestiu nemajú nárok, tvrdí minister dopravy.

Dodatočné legalizovanie čiernych stavieb by malo byť minulosťou. Štát zavádza nové pravidlá
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Čierne stavby na Slovensku by mali byť minulosťou. Štát zavádza nové pravidlá pre všetky, ktoré boli protizákonne postavené po 1. apríli tohto roka. Tie už nebude možné dodatočne zlegalizovať. Pre staršie stavby sa však kolaudácia urýchli.

Čierne stavby, ktoré boli postavené po 1. apríli, sa nebudú dať dodatočne zlegalizovať a budú sa musieť zbúrať. Hovorí o tom novela zákona o stavebníctve a územnom plánovaní. Ministerstvo dopravy však chce urobiť poriadok už s existujúcimi nepovolenými stavbami.

„Podmienkou amnestie, aby sme rozumeli, je v prípade, že mám postavenú nejakú stodolu, šopu, letnú kuchyňu, bazén a podobne a prihlásim sa dnes na stavebný úrad, tak idem cez správne konanie, teda idem priamo na kolaudáciu. Žiadne konfliktné stavby na amnestiu nemajú nárok,“ vysvetlil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD).

Ako to bude na Slovensku s čiernymi stavbami, zisťoval v Správach RTVS redaktor Erik Adamson:

Ministerstvo argumentuje aj tým, že amnestie na čierne stavby prinesú obciam a mestám viac daní z nehnuteľností. Kto sa môže uchádzať o dodatočné povolenie v rámci takzvanej stavebne amnestie, je v zákone presne stanovené.

„Ak viem a tuším, že som postavil stavbu, ktorá sa dá prehlásiť za čiernu, teda nemá stavebné povolenie a je to v časovom rozmedzí, ktoré dané usmernenie dáva, tak idem na stavebný úrad štandardným spôsobom ju zlegalizovať,“ priblížil predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR Martin Hypký.

Štát chce urýchliť proces schvaľovania. Spája územné konanie s konaním stavebným. Obciam zároveň stanovuje 60 a 90 dňovú lehotu na vyjadrenie, či je projekt v súlade s jej územným plánom.

„Pozriem sa do územného plánu a poviem – áno, môže tam byť obchod alebo môže tam byť rodinný dom. Potom nastupuje stavebné konanie. A na konci mám právoplatné stavebné povolenie. Na záväzok ste niekedy v Bratislave čakal aj tri roky,“ uviedol Ráž.

Pri dodatočnej legalizácii stavby budú úrady prihliadať na to, či stavba neporušuje zákony. Ak je všetko v poriadku, štát podľa úradu nebude mať problém stavbu dodatočne skolaudovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko