Na hlavný obsah

Niektorí ľudia môžu pri kúpe pozemku naraziť na problém. Verejný ochranca práv radí, ako postupovať

Vlastníkom pozemkov samospráva nemusí vyhovieť.

Niektorí ľudia môžu pri kúpe pozemku naraziť na problém. Verejný ochranca práv radí, ako postupovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Verejný ochranca práv upozornil, aby si ľudia pred kúpou pozemku skontrolovali, na čo je určený. Samospráva nemusí vyhovieť predstavám vlastníkov o zmenách v územnom pláne. Predseda Združenia miest a obcí dodal, že takéto zmeny sú možné, no je to dlhodobý proces a samosprávy ho nerobia na vyžiadanie.

Lenka a Pavol kúpili pozemok v obci Staškov. Podľa územného plánu sa nachádza mimo obce a hoci mali viaceré povolenia, dom postaviť nemohli.

„Je tam kladné stanovisko aj zo životného prostredia aj z obce, že sa bude dať stavať. No a ako sme kúpili pozemok, tak začali problémy,“ priblížila majiteľka pozemku Lenka.

Kým nie je pozemok zahrnutý v územnom pláne obce, alebo nie je určený na stavbu, majiteľ s ním nemôže nič robiť. Ak sa obráti na samosprávu so žiadosťou o zmenu územného plánu, samospráva mu môže, ale nemusí, vyhovieť.

O právach pri kúpe pozemku zisťovali viac v Správach RTVS redaktori Martin Do a Andrea Šeligová:

Ochranca práv upozornil na niektoré prípady

Obrátili sme sa aj na starostu Staškova, ktorý nám mimo záznam povedal, že o zmene a doplnku územného plánu obce sa ešte rozhoduje. V prípade pozemku Lenky a Pavla zatiaľ čakajú na rozhodnutie úradov.

„Je úplne normálne, že zastupiteľstvá schvaľujú zmeny územných plánov, keďže ide o náročný proces, ktorý musí byť robený odbornou spoločnosťou. Netrvá to ani jeden týždeň, ani jeden mesiac, je to podstatne dlhšie,“ ozrejmil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

„Otvorenie takéhoto územného plánu, jeho pripomienkovanie, môže trvať rok – dva, aj niekoľko rokov,“ uviedla realitná maklérka Ľubomíra Lacková.

Na tieto prípady upozornil aj verejný ochranca práv, na ktorého sa občania s podobným problémom obracajú pravidelne.

„Samozrejme, potom sú nahnevaní, frustrovaní, lebo podpísali takúto zmluvu, nedali si na to pozor. Hnev obracajú k obci a snažia sa tlačiť na obec, aby zmenila územný plán,“ povedal verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Dobrovodský odporúča, aby si každý pred kúpou pozemku overil, či na ňom územný plán počíta s výstavbou. „Potom je dôležité dať ešte do zmluvy uistenie od predávajúceho. Lebo často aj predávajúci sľúbi, že jasné, na tom sa dá stavať, do zmluvy túto klauzulu nedá. Potom to kupujúci nemôže reklamovať ako právnu vadu,“ dodal.

Ak záujemca kupuje pozemok mimo obce, mal by podľa ombudsmana počítať s rizikom, že samospráva územný plán nezmení a na pozemku nič nepostaví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko