Na hlavný obsah

Dramatický príbeh spojený s hriechmi minulosti na pozadí Slovenského štátu: Na novom filme sa podieľala aj RTVS

Scenáristom a režisérom je Miloslav Luther.

Dramatický príbeh spojený s hriechmi minulosti na pozadí Slovenského štátu: Na novom filme sa podieľala aj RTVS
Záber z filmu Spiaci účet. Foto: RTVS

Scenárista a režisér Miloslav Luther prichádza s novým slovenským filmom Spiaci účet. Dramatický príbeh zo súčasnosti je spojený s hriechmi minulosti na pozadí Slovenského štátu. Na snímke sa podieľala aj RTVS.

Hudobník Adam a rozhlasová redaktorka Hela síce pracujú, no nemajú peniaze nazvyš. Chcú mať dieťa, a preto šetria na väčší byt.

„Plánujú svoju budúcnosť, a celý ich smer, zmení okolnosť z minulosti,“ opisuje herečka a predstaviteľka Hely Dominika Morávková.

Novému filmu Spiaci účet sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Lea Hubová:

Ich priateľ David rozpozná v starožitnom obraze po starých rodičoch rokokové dielo vysokej hodnoty. Obraz sám o sebe nie je dôvodom na poplach. Vyvolá ho až tajomná šifra, ktorá je v ňom ukrytá.

„Odrazu majú šancu dostať sa k státisícom až miliónom. Žijú v Petržalke, v jednoizbovom byte, teraz ako to budú riešiť,“ hovorí producent Marian Urban.

Súperia dva paralelné svety

Začína sa detektívka, v ktorej súperia dva paralelné svety – súčasnosť a minulosť. Tvorcovia pri zobrazovaní Slovenského štátu využívali aj dobové kostýmy a archívne fotografie.

„Po skončení filmu sa niektoré kostýmy naozaj rozpadli. Boli skutočne z tej doby, ale tým nosením, tým hraním, sa už vlastne začali rozpúšťať,“ uviedol režisér Miloslav Luther.

Film podľa režiséra ukazuje, že sme podobní ako naši predkovia, no mnohokrát sa to bojíme priznať.

„Človek sa často dostane do situácií, kde musí spraviť nejaké rozhodnutie, ale nemôžeme nikoho súdiť, kým sme v tej situácii neboli,“ skonštatoval herec David Uszák.

„Nie sme o nič lepší ani horší, ide len o to, ako zvládame tieto pokúšania. Toho, ako sa hovorí diabla, ktorý číha stále a číha práve tými peknými slovami,“ vyhlásil Luther.

Filmári využili exteriéry hradu Devín, Slovenského rozhlasu a natáčali aj vo filmových ateliéroch v Zlíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko