Na hlavný obsah

EÚ sa pustí do boja proti zahraničným zásahom do eurovolieb: Už odhalili pokusy Ruska

Rusko má podľa odborníka na hybridné hrozby jasný cieľ.

EÚ sa pustí do boja proti zahraničným zásahom do eurovolieb: Už odhalili pokusy Ruska
Ilustračná snímka Kremľa. Foto: RTVS

Európska únia sa pustí do boja proti zahraničnému zasahovaniu do eurovolieb. Zriadila dočasnú pracovnú skupinu. Plán predstavil belgický premiér Alexander De Croo, krajina predsedá Rade EÚ. Českí a belgickí vyšetrovatelia odhalili pokusy Ruska zasiahnuť do európskych volieb.

Rusko má podľa odborníka na hybridné hrozby jasný cieľ. Európska únia je jeho najväčším rivalom na kontinente. Vplývať na jej chod má podľa neho pre Moskvu viaceré benefity.

„Ruská federácia potrebuje zvýšiť počet poslancov za jednotlivé krajiny, ktoré budú pracovať v záujme Ruska,“ tvrdí odborník na hybridné hrozby Victor Breiner.

Ruskému vplyvu na eurovoľby sa v Správach RTVS venoval redaktor Filip Jackuliak:

Snahu Ruska zasiahnuť do dezinformačnej kampane odhalili českí vyšetrovatelia v marci. Ruské záujmy, komunikáciu a platby podľa nich dlhodobo umožňovala webová stránka Voice of Europe.

„Nielen z pohľadu toho, aký rozsiahly materiál sa podarilo zhromaždiť, ale čo sa týka aj dôkazných materiálov, ktoré sa nám podarilo zaistiť. To, že sa podarilo BIS precízne odhaliť ako tá sieť pracovala, akým spôsobom pracovala, s kým spolupracovala, čo je vec, ktorá nám chýbala,“ povedal hovorca bezpečnostnej informačnej služby ČR Ladislav Šticha.

Zistenia českých bezpečnostných zložiek

Po zisteniach českých bezpečnostných zložiek zostali v strehu členské štáty aj predstavitelia Európskej únie.

„Musíme sa zamerať aj na tých, ktorí z iniciatívy Ruska podporujú destabilizačné kroky v Európe. Najmä pokiaľ ide o manipuláciu s informáciami a zasahovanie do nášho volebného kontextu. V tomto smere posilníme našu schopnosť brániť sa,“ vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Nová pracovná skupina bude vyhodnocovať potenciálne hrozby ruskej dezinformačnej kampane. Informácie bude ďalej zdieľať s členskými štátmi. Viesť ju bude Belgicko.

„Som presvedčený, že musíme konať aj na úrovni EÚ. Potrebujeme viac nástrojov na boj proti ruskej propagande a na boj proti ruským dezinformáciám. Sme v novej realite a musíme sa jej prispôsobiť,“ dodal De Croo.

Analytik sa domnieva, že zriadenie takejto skupiny prichádza neskoro. „Ja sa obávam, že tá komisia len dobre vyzerá, ale nemyslím si, že dokáže niečo naozaj efektívne zvrátiť. Totižto, ten ruský vplyv, ktorý tu pôsobí, v štátoch EÚ, tu pôsobí dobrých 15 rokov,“ upozorňuje Breiner.

Dočasná pracovná skupina bude fungovať minimálne do volieb do európskeho parlamentu. Tie budú v rámci Európskej únie od šiesteho do deviateho júna.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet