Na hlavný obsah

R. Fico podporil M. Šimkovičovú: Robí slovenskú národnú kultúru, nie kultúru transsexuálov a zvrhlosti

Ľudí, ktorí na ňu útočia, nazval duchovnými bezdomovcami.

R. Fico podporil M. Šimkovičovú: Robí slovenskú národnú kultúru, nie kultúru transsexuálov a zvrhlosti
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová a premiér Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo kultúry sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) stalo predmetom nevyberaných útokov len preto, lebo robí to, čo predpisuje programové vyhlásenie vlády.

„Je to ministerstvo, ktoré chce robiť slovenskú národnú kultúru, nie kultúru transsexuálov, zvrhlosti a vulgárnosti,“ povedal po pondelkovej (22. 4.) návšteve na ministerstve kultúry. Chválil šéfku rezortu Martinu Šimkovičovú (nom. SNS) za jej doterajšiu prácu a vyjadril jej podporu.

„Je mi ľúto, že takto po vás idú. Na druhej strane vám chcem povedať, nič si z toho nerobte. Sú to duchovní bezdomovci. Nekultúrni ľudia, ktorí netušia o čom je skutočná slovenská kultúra a na čom je táto krajina postavená,“ dodal.

Šimečka: Urážanie umelcov je cez čiaru

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka poukázal na výroky Fica o umení. To sa podľa neho nedelí na „národné“, „protislovenské“, „transsexuálne“ či „zvrhlé“.

„Urážať z pozície moci špičkových slovenských umelcov a umelkyne len preto, že kritizujú očividnú neschopnosť ministerky Šimkovičovej, alebo inak vyjadrujú svoj slobodný názor, je absolútne cez čiaru. Je to návrat do hlbokého mečiarizmu,“ skonštatoval Šimečka.

Podľa vlastných slov si váži všetkých umelcov a ľudí z kultúrnej obce na Slovensku, ktorí sa aj v neľahkých podmienkach venujú slobodnej tvorbe a jej podpore. Kultivujú náš verejný priestor a mnohí z nich skvele reprezentujú Slovensko v zahraničí.

Pozrite si záznam vyhlásenia Roberta Fica a Martiny Šimkovičovej po kontrolnom dni na rezorte kultúry:

Téme sa v Správach RTVS venoval aj redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko