Na hlavný obsah

Hasiči a horskí záchranári sa dočkajú novej techniky. Nakúpia ju z eurofondov

V budúcnosti by mohli získať aj ďalšie európske peniaze.

Hasiči a horskí záchranári sa dočkajú novej techniky. Nakúpia ju z eurofondov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hasiči a horskí záchranári môžu čerpať z eurofondov 60 miliónov na nákup novej techniky. Napríklad hasičom pomôže zvládať katastrofy, akými sú požiare, povodne či zemetrasenia. V budúcnosti by mohli získať aj ďalšie európske peniaze.

Slovenskí hasiči si už viackrát urobili dobré meno aj v zahraničí. Pomáhali napríklad pri záplavách vo Francúzsku a v Taliansku, v Grécku bojovali s rozsiahlymi lesnými požiarmi. Napriek tomu technika, s ktorou pracujú, nie je najnovšia.

„Za mnou stojí hasičské vozidlo typu 1 B, ktoré slúži ako prvovýjazdové vozidlo na hasičských staniciach, ktoré obsahuje určitý počet vody, peny, výbavu na dopravné nehody, na požiare. Tieto vozidlá sú už zastarané,“ vyhlásil veliteľ družstva hasičskej stanice Bratislava-Petržalka Richard Bán.

Časť hasičov a horských záchranárov sa dočká novej techniky. Nakúpia ju za milióny z eurofondov.

Novej technike hasičov a horských záchranárov sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

„Pripravili sme výzvu a minulý týždeň sme ju vyhlásili, na 60 miliónov eur, ktoré budú môcť čerpať záchranné zložky Slovenskej republiky. Je to výzva otvorená, budú sa do nej môcť hlásiť príslušné útvary dovtedy, kým bude dostatok zdrojov,“ uviedol minister investícii Richard Raši (Hlas-SD).

„V rámci plánov môžem spomenúť aj konkrétne veci, a to je plán na 80 kusov nových zásahových vozidiel. Bavíme sa o ôsmich kusoch sanitných vozidiel pre ambulancie špecializovanej ambulantnej starostlivosti pre každé krajské riaditeľstvo,“ povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Nepokryje investičný dlh

Šesťdesiat miliónov eur na nákup techniky nepokryje celý investičný dlh v hasičskom zbore. V budúcnosti by sme mohli nakupovať novú techniku aj z ďalších európskych zdrojov.

„Naše požiadavky boli koncipované v minulom roku na 209 miliónov. Potreba je vyššia, ale myslím si, že takýmito čiastkovými úlohami to postupne vieme dotiahnuť do reálnej potreby, ktorú teraz zbor vyžaduje,“ skonštatoval prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

„Je predpoklad, že po tejto výzve v budúcnosti po revízii operačného programu, budú ešte ďalšie financie, aby sa dlh v tejto absolútne kľúčovej infraštruktúre HaZZ ešte dofinancoval. Peniaze ešte určite prídu,“ dodal Raši.

Po dodaní novej techniky plánuje rezort vnútra starú obnoviť a presunúť ju dobrovoľným hasičom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko