Na hlavný obsah

Izraelská armáda je v stave plnej pohotovosti. Školy v krajine budú zatvorené, zhromažďovanie obmedzené

Do vzduchu sú v pripravené vzlietnuť desiatky lietadiel.

Izraelská armáda je v stave plnej pohotovosti. Školy v krajine budú zatvorené, zhromažďovanie obmedzené
Pobočka veľvyslanectva vyzýva na okamžité prepustenie všetkých zajatcov v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Všetky zložky izraelskej armády sú v súvislosti s očakávaným odvetným útokom Iránu v stave plnej pohotovosti. Do vzduchu sú v prípade potreby pripravené vzlietnuť desiatky bojových lietadiel. V sobotu (13. 4.) večer o tom podľa agentúry DPA informoval hovorca armády Daniel Hagari.

Veliteľstvo domáceho frontu, jedna zo zložiek armády vytvorená v roku 1992 po vojne v Perzskom zálive, zároveň zverejnilo nové pokyny na ochranu civilného obyvateľstva, ktoré začnú platiť v sobotu o 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) spočiatku na 48 hodín.

Zrušené bude školské vyučovanie a ďalšie vzdelávacie aktivity, ako aj prázdninové tábory a školské výlety. Na hromadných stretnutiach v oblastiach, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti Pásma Gazy či hraníc s Libanonom, môže zúčastniť do tisíc ľudí.

V takzvaných konfliktných zónach sa vonku môže zhromaždiť 30 ľudí a v interiéroch 300 ľudí. Občania pracujúcich v týchto oblastiach by mali zabezpečiť, aby sa v prípade potreby rýchlo dostali do úkrytu.

Vzhľadom na napätú bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac odložil návštevu Rakúska a Maďarska plánovanú na nedeľu (14. 4.).  Americký prezident Joe Biden zasa skrátil svoj pobyt v štáte Delaware a v sobotu popoludní sa vracia do Washingtonu, kde sa stretne so svojím bezpečnostným tímom.

Americký minister obrany Lloyd Austin ubezpečil svojho izraelského rezortného partnera Joava Galanta o „neochvejnej podpore USA“. V telefonickom rozhovore dal Austin jasne najavo, že Izrael sa môže spoľahnúť na „plnú podporu Spojených štátov“ pri obrane proti akýmkoľvek útokom zo strany Iránu, uviedol vo Washingtone hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet