Na hlavný obsah

Izraelský premiér chce uzavrieť pobočku televízie Al-Džazíra. Tamojší parlament už schválil zákon

Izrael televíziu obviňuje z podpory Hamasu.

Izraelský premiér chce uzavrieť pobočku televízie Al-Džazíra. Tamojší parlament už schválil zákon
Na snímke logo televízie Al-Džazíra. Foto: ČTK/Profimedia

Izraelský parlament v pondelok (1. 4.) schválil zákon, ktorý dáva vláde právomoc uzavrieť pobočku katarskej televízie Al-Džazíra v Izraeli. Informovala o tom agentúra AFP. Premiér Benjamin Netanjahu tak sľúbil urobiť bez odkladov.

Zákon schválený hlasmi 70 poslancov v 120-člennom parlamente dal premiérovi právomoc zakázať vysielanie a uzavrieť pobočky tých zahraničných médií, ktoré budú ohrozovať bezpečnosť štátu Izrael. Proti hlasovalo desať poslancov.

„Teroristický kanál Al-Džazíra už nebude vysielať z Izraela. Mienim okamžite konať v súlade s novým zákonom a zastaviť činnosť kanála, „napísal Netanjahu na sociálnej sieti X.

Izrael dlhodobo obviňuje Al-Džazíru z toho, že svojím spravodajstvom podporuje palestínske hnutie Hamas, s ktorým od 7. októbra Izraelčania vedú vojnu kvôli jeho rozsiahlemu teroristickému útoku na izraelské územie.

Katar financoval palestínske stavebné projekty

Izraelskí predstavitelia sa napriek svojim verejným sťažnostiam doteraz neodhodlali proti stanici Al-Džazíra zakročiť s vedomím, že Katar financoval palestínske stavebné projekty v Pásme Gazy, ktoré všetky strany považovali za prostriedok na odvrátenie konfliktu, pripomenula agentúra Reuters.

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy sprostredkovalo Dauha rokovania o prímerí, v rámci ktorého sa Izraelu podarilo dosiahnuť prepustenie niektorých z izraelských rukojemníkov zajatých pri útoku Hamasu zo 7. októbra. Terajšie kolo rozhovorov však zrejme uviazlo v slepej uličke.

Katar hostí politickú kanceláriu Hamasu aj niekoľko vysokých predstaviteľov hnutia. V januári Netanjahu verejne vyzval na väčší tlak na Katarčanov s cieľom prinútiť ich k väčšiemu tlaku na Hamas. Hovorca izraelskej vlády sa v pondelok podľa Reuters vyhol priamej odpovedi na otázku, či hrozba uzavretím pobočky Al-Džazíry môže byť súčasťou tohto nátlaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet