Na hlavný obsah

Jarné upratovanie najvyššej hory sveta: Okrem odpadkov zbavia Mount Everest aj niekoľkých mŕtvol

Len v minulom roku zahynulo pri výstupe 12 ľudí.

Jarné upratovanie najvyššej hory sveta: Okrem odpadkov zbavia Mount Everest aj niekoľkých mŕtvol
Najvyššiu horu sveta budú upratovať. Foto: Profimedia

Na najvyššej hore sveta sa pomaly rozbieha tohtoročná sezóna. Súbežne s ňou naplánoval Nepál ešte ďalší veľký projekt – upratovanie odpadkov, ktoré sa na svahoch nachádzajú, ale aj tiel niekoľkých horolezcov, ktorí pri výstupe zomreli. Informoval o tom portál novinky.cz.

Veľké upratovanie hory iniciuje nepálska armáda v spolupráci so spoločnosťou Univeler. Vojaci mali do základného tábora Everestu doraziť v nedeľu 14. apríla. Cieľom je podľa serveru CNN zozbierať okolo desať ton odpadu, ale aj zniesť zo svahov päť zosnulých horolezcov.

Nejde pritom o jediné telá, ktoré sa na Evereste nachádzajú. Len v minulom roku zahynulo pri výstupe 12 ľudí a ďalších päť je stále oficiálne nezvestných. Upratovacia kampaň sa prvýkrát konala v roku 2019, odvtedy pozbierali vojaci cez 110 ton odpadkov.

Zlá environmentálna situácia na svahoch Everestu tak núti Nepál k mnohým radikálnym opatreniam. Tento rok napríklad musia horolezci po zostupe odovzdať vrecká s vlastnými exkrementmi na dôkaz, že po sebe na vrchu upratali.

V minulom roku vydal Nepál rekordných 478 povolení na výstup na najvyššiu horu sveta. Podľa CNN však toto číslo nepredstavuje celkové množstvo ľudí, ktorí sa na Everest vydali, pretože v ňom nie sú zahrnutí šerpovia, podporný personál a ďalší členovia expedícií.

Vzhľadom na množstvo ľudí tak nie je prekvapením, že Everest bojuje práve s množstvom odpadu, vrátane toho ľudského. Mount Everest možno tento rok prvýkrát od začiatku pandémie covidu, ktorá odštartovala v roku 2020, zdolať aj z čínskej strany. Drvivá väčšina horolezcov napriek tomu volí výstup práve z Nepálu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet