Na hlavný obsah

Je lepšie mať najskôr schválenú hypotéku alebo si najprv nájsť byt či dom? Predschválenie hypotéky má niekoľko výhod

Výška úroku nie je vždy to najpodstatnejšie.

Je lepšie mať najskôr schválenú hypotéku alebo si najprv nájsť byt či dom? Predschválenie hypotéky má niekoľko výhod
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výška úroku v banke nie je pri hypotéke vždy to najpodstatnejšie. Je lepšie mať najskôr schválenú hypotéku alebo si najprv pohľadať vysnívaný byt alebo dom? Téme sme sa venovali v relácii RTVS Peniaze.

„Každému klientovi predtým, ako sa pustí do aktívneho hľadania nehnuteľnosti, odporúčam preveriť si možnosti financovania,“ hovorí hypotekárny špecialista realitnej kancelárie Riešime bývanie Samuel Šiška.

Stačí jedna návšteva pobočky alebo stretnutie s finančným sprostredkovateľom alebo hypotekárnym špecialistom. „Tí im vedia už na prvom stretnutí povedať, či banka ich príjem akceptuje, v akej výške, aká je približne maximálna výška hypotéky, s ktorou môžu počítať. Dôležité je aj percento prefinancovania danej nehnuteľnosti,“ hovorí Šiška.

Predschválenie hypotéky má niekoľko výhod. Napríklad eliminovanie stresu, šetrenie času, klient zistí, čo si môže dovoliť a získa obrovskú vyjednávaciu schopnosť.

Vyjednanie zľavy

Vopred schválený úver je akoby mal klient hotovosť, vďaka čomu si vie vyjednať lepšiu zľavu. Takto dokáže ušetriť až desaťtisíc eur.

„Hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť alebo takzvaná hypotéka naopak je, kedy banka, na základe aktuálnych príjmov klienta vie schváliť hypotéku, s ktorou klient môže počítať, keď si vyberie nehnuteľnosť,“ vysvetľuje Šiška.

Toto sa aplikuje napríklad, keď môžeme očakávať zmeny na úrokovej sadzbe alebo príjme klienta. „Typickým príkladom je, keď niekto končí v zamestnaní a prechádza na živnosť alebo plánuje tehotenstvo. Vtedy dáva zmysel hypotéku dopredu predschvaľovať,“ priblížil Šiška.

Pri predschvaľovaní hypotéky treba dať pozor na poplatky účtované bankou. A to či už pri podpise, alebo ak si do roka nenájdete nehnuteľnosť. Mnohí, ktorí túžia po vlastnom bývaní, sa zamýšľajú nad otázkou: Vybaviť hypotéku na vlastnú päsť v banke alebo využiť finančného sprostredkovateľa?

„Ak máte šikovného finančného sprostredkovateľa s dobrými referenciami s prehľadom na trhu a s dobrými kontaktmi v bankách, tak určite by som ho odporučil využiť,“ radí Šiška.

Ak má klient dostatok času a energie na to, aby si urobil prehľad trhu a obehal všetky banky, tak si ju môže vybaviť v banke aj sám. Šiška však jednoznačne radí využiť služby finančného sprostredkovateľa.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika