Na hlavný obsah

Premene RTVS na STVR sa pokúsi zabrániť opozícia: Avizuje aj podanie na Ústavný súd

Štandardný proces by trval niekoľko mesiacov.

Premene RTVS na STVR sa pokúsi zabrániť opozícia: Avizuje aj podanie na Ústavný súd
Spravodajské štúdio RTVS. Foto: RTVS

Kedy vznikne nová verejnoprávna inštitúcia zatiaľ nie je jasné. Vládna koalícia má dve možnosti presadenia zákona. Štandardný proces by trval niekoľko mesiacov.

Pri zrýchlenom konaní by vedela zákon presadiť za niekoľko dní. Premene RTVS na STVR sa pokúsi zabrániť opozícia – avizuje aj podanie na Ústavný súd.

Podľa predsedu výboru pre kultúru a média Romana Michelka by zákon, ktorý má zmeniť verejnoprávnu RTVS na STVR mal vstúpiť do platnosti najneskôr v júli. V akom legislatívnom procese, zatiaľ nie je jasné.

Kedy vznikne nová verejnoprávna inštitúcia v Správach RTVS zisťovala redaktorka Andrea Šuvadová:

„Ministerstvo kultúry preferuje štandardný legislatívny proces, teoreticky je možné, že vláda prijme skrátené legislatívne konanie, čo ja osobne nepovažujem za šťastné,“ vyhlásil Michelko.

Zmeny oproti pôvodnému návrhu sú podľa opozície len minimálne. Preto premena inštitúcie z RTVS na STVR má podľa nej jeden jediný dôvod.

„Je evidentné, že cieľom je odvolať manažment a nejak tú televíziu ovládnuť vlastnými ľuďmi.
Ak by ten zákon schválili v takejto podobe, určite budeme zvažovať podanie na Ústavný súd,“ povedala podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Jarjabek očakáva obrovskú rozpravu

„Domnievam sa, že takto postavená právna úprava ide proti slobodnej súťaži politických síl. Je to aj problém slobody slova a prijímania informácií. Myslím si, že to naráža na ústavu,“ povedala poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).

„Samozrejme, s tým rátame, ak by v čase prijatia zákona bola prezidentka v úrade, tak by to vetovala. Rátame aj s tým, že to pôjde na Ústavný súd, ale keď to pôjde v ŠLK, nemyslím si, že by to malo šancu uspieť,“ dodal Michelko.

„Jeho schválenie nebude ešte bodkou za týmto príbehom. Predpokladám, že sa viacerí budeme hlásiť do rozpravy, aby sme vystúpili k tomu návrhu, ale táto koalícia už x-krát zasiahla, keď chcela urýchliť proces. Ak by sme sa uchýlili k nejakej obštrukcii, tak to nenechajú len tak,“ vyjadril sa poslanec NR SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Radšej by som privítal štandardný režim preto, aby mohla byť aj tá rozprava. Očakávam obrovskú rozpravu, lebo spoločnosť je rozpoltená. Ide o to, aby sme si vysvetlili bez kriku, čo každá strana sleduje. Budem zvedavý, čo vznikne po schválení vlády,“ povedal člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko