Na hlavný obsah

Mak verejne skritizoval trénera Calzonu a Hamšíka: Bola to dýka do chrbta

Mak nastúpil len na záver stretnutia proti Rakúsku.

Mak verejne skritizoval trénera Calzonu a Hamšíka: Bola to dýka do chrbta
Na snímke slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak. Foto: TASR - Martin Baumann

Futbalista Róbert Mak veľmi ťažko nesie, že vo dvoch nedávnych prípravných zápasoch slovenskej reprezentácie doma proti Rakúsku (0:2) a v Nórsku (1:1) dostal od trénera Francesca Calzonu iba minimum minút na ihrisku.

Konkrétne proti Rakúšanom to bolo sedem minút plus nadstavený čas na konci zápasu a v druhom v nórskom Osle vôbec žiadne. Ak by to bol mladý hráč, mal by sklopiť uši a ďalej čakať na svoju šancu, ale Mak má 33 rokov, v reprezentácii odohral 81 zápasov a strelil v nich 16 gólov.

Mak: Ťahali ma cez celú zemeguľu

Najpodstatnejší faktor Makovej rozladenosti je obrovská vzdialenosť, ktorú musel letecky prekonať, aby prišiel na marcový reprezentačný zraz na Slovensko, keďže hráva v austrálskom tíme FC Sydney.

„Za takýchto okolností ma radšej tréner nemal vôbec volať. Samozrejme, že ma to nahnevalo, ale v prvom rade mi to prišlo celé ľúto, že sa takto niekto ku mne zachoval. Bola to dýka do chrbta a cítim to ako obrovskú ranu, s ktorou sa neviem vyrovnať,“ povedal Róbert Mak pre denník Šport.

Súčasťou reprezentácie je už takmer 12 rokov, no takto sklamaný Róbert Mak z prístupu voči jeho osobe ešte nebol.

„Pokiaľ ma tréner nechcel v týchto zápasoch využiť, pokojne ma nemusel nominovať. Ak sa mu nepozdáva moja súčasná výkonnosť, hoci teraz sa mi darí a v klube aj strieľam góly, akceptoval by som to. Je plné právo trénera vybrať si hráčov. Ani by som nepotreboval vysvetlenie. Ale to, že ma ťahal cez celú zemeguľu, pričom som sa z klubu vypýtal v predstihu a nevyužil ma… To sa ma naozaj dotklo,“ pokračoval krídelník, ktorý v kariére získal aj dva majstrovské tituly v Rusku so Zenitom Petrohrad a dva v Maďarsku s Ferencvárosom Budapešť.

„A veľmi ma škrie, že nijako nezareagoval ani tímový manažér a bývalý spoluhráč Marek Hamšík, ktorý dobre pozná dianie v národnom tíme, moju históriu a ochotu reprezentovať,“ doplnil Mak.

Reprezentačnú kariéru ešte neuzatvára

Napriek súčasnej ťažkej situácii nepovedal, že sa chce rozlúčiť s reprezentáciou, lebo ho láka účasť na tohtoročných majstrovstvách Európy v Nemecku. Na druhej strane však ráta aj s možnosťou, že toto môže byť jeho definitívny koniec v najcennejšom drese.

„Reprezentačnú kariéru nekončím. K národnému tímu mám stále silný vzťah, ale udiali sa veci, na ktoré som jednoducho musel zareagovať. Potreboval som to zo seba dostať von. Nedokážem dnes trénerovi zavolať a povedať mu, že mi neprejavuje dostatočný rešpekt a že sa ku mne správa, ako keby som pre Slovensko nerobil maximum. Je na ňom, ako prijme tieto slová. Ak som si svojím vyjadrením zavrel dvere na Euro, bude mi to veľmi ľúto. Na šampionát stále chcem ísť. V reprezentácii je skvelá partia, s chalanmi si rozumiem a Slovensku chcem pomôcť. Ak sú tieto slová moja rozlúčka, určite som si ju predstavoval inak,“ dodal Mak pre denník Šport.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport