Na hlavný obsah

Miliónovú dotáciu schválili exministrovi S. Vlčanovi podvodne, tvrdí Taraba

Kauza vyplávala na povrch ešte minulý rok.

Miliónovú dotáciu schválili exministrovi S. Vlčanovi podvodne, tvrdí Taraba
Na snímke exminister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Bývalé vedenie ministerstva životného prostredia malo schváliť viac ako miliónovú dotáciu exministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nom. hnutia Slovensko) podvodne. Tvrdí to súčasný šéf envirorezortu Tomáš Taraba, opiera sa pritom o výsledky vládneho auditu.

Kauza vyplávala na povrch ešte minulý rok a exminister síce podozrenia poprel, no z funkcie vtedy odstúpil. Bývalé vedenie envirorezortu vinu odmieta.

Je máj 2023 a vláda Eduarda Hegera stojí na vratkých nohách. Dvaja ministri už zo svojich funkcií odišli, ďalším má byť minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan za kauzu takmer jeden a pol miliónovej dotácie, ktorú dostala jeho rodinná firma od Slovenskej agentúry životného prostredia.

Konflikt záujmov?

Tá spadá pod envirorezort. Pozornosť sa preto otočila aj na vtedajšieho ministra životného prostredia Jána Budaja, obaja šéfovia rezortov sa z kauzy vyviňovali.

Podľa zistení auditu, ktoré prezentoval súčasný šéf envirorezortu Tomáš Taraba, ale k pochybeniu dôjsť mohlo.

Rezort sa preto obrátil na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Problémom má byť konflikt záujmov, ako aj nesplnenie podmienok dotačnej výzvy. Bývalý štátny tajomník rezortu Michal Kiča odmieta, že by vtedajšie vedenie krylo nezákonné konanie.

Národná kriminálna agentúra ešte vlani v máji potvrdila, že podozreniami v súvislosti s dotáciou sa zaoberá. Na aktuálne stanovisko čakáme. Samuel Vlčan nakoniec takmer jeden a pol milióna eur na budovanie recyklačnej linky na odpad nedostal, ministerstvo jej vyplatenie stoplo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál