Na hlavný obsah

Ministerka kultúry si predvolala riaditeľku SNG. Dôvodom je „protislovenská aktivita“ na podujatí v Benátkach

Od vedenia žiada vysvetlenie nákladov na podujatie.

Ministerka kultúry si predvolala riaditeľku SNG. Dôvodom je „protislovenská aktivita“ na podujatí v Benátkach
Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) si predvolala riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú. Kritizovala spôsob, ako umelci reprezentovali Slovensko na výstave Bienále v Benátkach. Ministerka o tom hovorila po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Ten jej vyjadril podporu.

Otvorenie slovenskej prezentácie na výstave Bienále v Benátkach sprevádzal protest proti postupom ministerstva kultúry. Martina Šimkovičová hovorí o protislovenskej aktivite a predvolala si riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

„Vyčlenilo sa na to 200 tisíc eur, ktoré sa majú čerpať od apríla do novembra tohto roka, ale ak tam bola porušená ústava, tak sa nedočerpajú tieto financie, aby sme predišli iným, nejakým protislovenským aktivitám,“ uviedla Šimkovičová.

Predvolaniu riaditeľky SNG na ministerstvo kultúry sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

„Na osobnom stretnutí na ministerstve kultúry sme sa podrobnejšie venovali organizácii štátnej reprezentácie v pavilóne Českej a Slovenskej republiky, a to vrátane skladby rozpočtu na vytvorenie expozície a jej prevádzku, ako aj rozdeleniu jednotlivých zodpovedností pri priebehu slávnostnej inaugurácie spoločného pavilónu,“ informovala v písomnom stanovisku riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Otvorenia výstavy sa zúčastnila aj bývalá poverená ministerka kultúry Silvia Hroncová. Na proteste umelcov nevidí nič zlé.

„To, že časť kultúrnej obce vyjadruje svoj názor a nespokojnosť s niektorými krokmi, považujem za legitímny názor. Žijeme v dobe demokracie, žijeme v dobe slobodného vyjadrovania svojich názorov,“ hovorí Hroncová.

Kritika opozície

Okrem kultúrnej obce Martinu Šimkovičovú dlhodobo kritizuje aj opozícia. Predseda vlády Robert Fico ministerke po spoločnom stretnutí vyjadril podporu.

„Nič si z toho nerobte, sú to kultúrni bezdomovci, sú to nekultúrni ľudia, ktorí ani netušia, o čom je skutočná slovenská kultúra, ktorí ani netušia, na čom je táto krajina postavená. Preto budete mať moju plnú podporu, ak budete pokračovať v robení slovenskej kultúry – dobrej, poctivej, slušnej,“ vyhlásil premiér Robert Fico.

Dodal, že ministerstvo kultúry svojimi krokmi plní programové vyhlásenie jeho vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko