Na hlavný obsah

Ľudia, ktorí chcú zmeniť pohlavie, majú problém. Staré usmernenie neplatí, nové neexistuje

Rezortu chýbali odborné výhrady.

Ľudia, ktorí chcú zmeniť pohlavie, majú problém. Staré usmernenie neplatí, nové neexistuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Staré usmernenie pre ľudí, ktorí si chcú zmeniť pohlavie, neplatí a nové nie je. Tí, ktorí procesom momentálne prechádzajú, tak uviazli a nemajú ako pokračovať. Postup pre zmenu pohlavia zrušila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Dôvody vysvetľovali zástupcovia rezortu poslancom ľudskoprávneho výboru parlamentu.

Má vyštudovanú vysokú školu, ovláda tri svetové jazyky a napriek tomu si nedokáže nájsť prácu. Ide o príbeh jednej zo žien, ktoré si prešli zmenou pohlavia, no v papieroch je stále mužom. Aj napriek splneniu všetkých podmienok jej matrika údaje nezmenila.

„Prešli sme dva roky rôznymi vyšetreniami, genetika, urológia, endokrinológia. A teraz, keď je na konci, tak to stopli. Má vyštudovanú vysokú školu na staré meno. Nezmenia jej diplom, pokiaľ nemá zmenené rodné číslo,“ ozrejmila matka transrodovej ženy.

Ešte exminister zdravotníctva Vladimír Lengvarský usmernením nastavil procesy, ktorými musia prejsť takíto ľudia. Dovtedy platnú povinnosť absolvovať aj chirurgický zákrok zrušil.

„Pre účely zmeny rodného čísla je potrebné predložiť lekársky posudok. V podstate legislatíva neupravovala presne obsah tohto posudku, ako má vyzerať a to usmernenie definovalo vyslovene vzor posudku,“ uviedla predsedníčka výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková.

„Niektorí lekári povedali, že musíte prejsť kastráciou, čo je v podstate narušenie ľudskej integrity a narušenie takisto ľudských práv a hlavne práva na rodinu,“ povedala Martina Bednár z OZ Dúhové rodiny.

Usmerneniu pre ľudí, ktorí si chcú zmeniť pohlavie sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Chýbali odborné výhrady

Súčasné vedenie rezortu zdravotníctva usmernenie zrušilo. Dôvodom však neboli odborné výhrady. „Pristúpili sme k tomu kroku preto, pretože nie sú dopracované administratívno-technické záležitosti, ktoré súvisia s procesmi na matrikách,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník.

Konkrétne výhrady nepovedal. Opozícia vníma tento krok ako politické rozhodnutie, keďže ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) časť usmernenia zrušila ešte minulý rok po voľbách na žiadosť SNS. Dôvodom mala byť stabilita vládnej koalície.

„Ministerstvo zdravotníctva na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia,“ informovalo v roku 2023 v písomnom stanovisku ministerstvo zdravotníctva.

„Zároveň však konštatovalo samotné ministerstvo zdravotníctva, že oni nemajú žiadne odborné výhrady, pretože ide o čisto medicínsku odbornú tému. O to je to smutnejšie, že zvíťazila politická alebo ideologická ambícia nejakej strany,“ podotkla Plaváková.

Opoziční členovia parlamentného výboru žiadali ministerstvo, aby postup nechali v účinnosti aspoň do doby, pokým rezort nepríde s novým riešením, no neuspeli. Ministerstvo avizuje na máj stretnutie s rezortmi vnútra, spravodlivosti, ako aj s odborníkmi a zástupcami osôb, ktoré sú v procese zmeny pohlavia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko