Na hlavný obsah

Nová nádej pre pacientov: Európska únia schválila legislatívu na zlepšenie dostupnosti liekov

Pomôcť by mu mohla nová európska legislatíva.

Nová nádej pre pacientov: Európska únia schválila legislatívu na zlepšenie dostupnosti liekov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Európsky parlament schválil novú farmaceutickú legislatívu. Mala by zabezpečiť rovnakú dostupnosť liekov pre pacientov v celej Únii. Zároveň má podporiť vývoj nových liekov. Prijali ju aj vďaka hlasom slovenských europoslancov. Schváliť ju ešte musia národné parlamenty.

Získať na Slovensku potrebný liek nedokáže od roku 2018 ani František Legerský. Dostupné náhrady mu nepomáhajú.

„Mal som po nich vážne zdravotné problémy, ktoré sa nie riešili, ale zhoršovali. Situácia je momentálne taká, že si tento liek pod názvom Zulbex zháňam v Čechách a celú úhradu za tento liek ide na moje triko,“ hovorí pán František.

Novej európskej farmaceutickej legislatíve sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Nový zákon má zabezpečiť dostatočnú výrobu pre celý trh Európskej únie, aby neprichádzalo k výpadkom akéhokoľvek typu liekov. Ten je dnes u nás bežný.

„Farmaceutické spoločnosti a zároveň distribútori budú povinní mať nastavený akýsi plán zabezpečenia dostupnosti liekov. To znamená, že to je jedno z tých plánovaných rizík, ktoré musia vopred zohľadniť,“ uviedol zdravotnícky expert Peter Potúček.

Nová legislatíva má pomôcť k spravodlivej distribúcii liekov pre všetkých obyvateľov Únie. Stimulovať má aj vývoj.

„Zjednodušenie a zrýchlenie registračných procesov by malo prispieť k zrýchleniu dostupnosti nových liekov pre európskych pacientov. Taktiež sú tam ponechané, zachované a schválené pravidlá a investičné stimuly na vývoj a výskum antibiotík,“ priblížila výkonná riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu Iveta Pálešová.

Problémy s inovatívnymi liekmi

Elena Marušáková z Asociácie na ochranu práv pacientov potvrdila, že s niektorými inovatívnymi liekmi je u nás problém. „V rámci onkológie je naozaj skutočnosťou, že sú inovatívne lieky u nás veľmi pomaly dostupné. V prvom rade si to potrebujeme zmanažovať my na Slovensku v rámci legislatívy,“ dodala.

„Snažíme sa, samozrejme, robiť všetko pre to, aby sme viac peňazí zo štátneho rozpočtu dostali na kategorizáciu nových inovatívnych liekov. Len ten proces aj napriek tomu, že sa nám už zjednodušil, ešte stále by sme ho potrebovali viac zefektívniť,“ vysvetlila šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Novú európsku legislatívu musia ešte prijať jednotlivé štáty. Platiť by mala začať na prelome rokov 2025-2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko