Na hlavný obsah

Na Záhorí pribudnú nové pracovné miesta. Výrobu v Malackách spúšťa švédska nábytkárska firma

V nábytkárskom závode aktuálne pracuje niečo vyše 560 ľudí.

Na Záhorí pribudnú nové pracovné miesta. Výrobu v Malackách spúšťa švédska nábytkárska firma
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Záhorí pribudne 130 nových pracovných miest. Výrobu v Malackách spúšťa švédska nábytkárska firma. Problémom viacerých fabrík na Slovensku je stále slabší záujem o prácu vo výrobe.

V nábytkárskom závode v Malackách aktuálne pracuje niečo vyše 560 ľudí. Svoje služby neustále rozširujú a tak vytvárajú nové miesta nielen pre robotníkov, ale aj pre vysokokvalifikovaných ľudí. V okrese Malacky je podľa dát z ústredia práce nezamestnaných okolo 1 300 ľudí.

„Budú tu voľné pozície najmä pre technikov, operátorov výroby, operátorov prepravných systémov a skladníkov. Začali sme tu v roku 1999 a máme tu veľmi dobré skúsenosti s ľuďmi,“ vyhlásil generálny riaditeľ IKEA Industry Dariusz Martyniak.

Firma je pripravená nových zamestnancov vzdelávať a zoznamovať ich s novými technológiami.

„Doba je premenlivá, vieme čo sa deje aj za hranicami, vieme čo sa deje z hľadiska inflácie aj nárastu cien energii. Ak tu máme stabilného zamestnávateľa, ktorý rozširuje produktové portfólio, tak je to pre nás väčšia garancia toho, že ľudia sa nemusia báť, aby nejaký väčší výkyv v ekonomike spôsobil nejaký väčší nárast nezamestnanosti,“ uviedol primátor mesta Malacky Juraj Říha.

Počet pracujúcich v priemysle klesá

V roku 2022 bol priemerný hrubý plat v priemysle 1 124 eur. O rok neskôr bol o viac ako 160 eur vyšší. Dnes je na úrovni vyše 1 300 eur v hrubom.

Aj napriek vyšším platom, počet ľudí, ktorí pracujú v priemysle, každoročne klesá. Ľudia majú skôr záujem o prácu v službách.

„Aktuálne je na portáli profesia.sk zverejnených viac ako 4 000 pracovných ponúk z priemyslu. Ten záujem je podpriemerný, pretože na takúto pracovnú ponuku reaguje v priemere 10 ľudí,“ prezradila PR manažérka Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Najvyšší záujem o prácu v priemysle je v Prešovskom kraji. Ponúk je tam však najmenej. Naopak, viac ako 800 pracovníkov hľadajú v Trenčianskom kraji. Záujem je však nízky.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko