Na hlavný obsah

Následky požiaru historickej budovy v Kodani: Zrútila sa hlavná fasáda a polovica nosných stien

Nikto sa nezranil.

Následky požiaru historickej budovy v Kodani: Zrútila sa hlavná fasáda a polovica nosných stien
Príslušníci záchranných zložiek hasia požiar historickej budovy v Kodani. Foto: TASR/AP

Hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorú v utorok (16. 4.) zachvátil požiar, sa vo štvrtok (18. 4.) popoludní zrútila. Uviedol to hovorca dánskych hasičov.

Napriek posilňovaniu a pokusom stabilizovať ohorené nosné steny sa polovica z nich zrútila. Požiar vážne poškodil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o vysokú vežu a veľkú časť strechy.

Pri štvrtkovom zrútení fasády sa nikto nezranil, informovali dánske noviny Jyllands-Posten.

„Stalo sa to, čoho sme sa obávali,“ povedal novinárom veliteľ kodanských hasičov Jakob Vedsted Andersen. Ešte hodiny pred zrútením zvyšku fasády 400 rokov starej budovy sa tomu záchranné zložky snažili predísť.

Rozmiestňovali pri obvodových múroch kontajnery s betónovými blokmi, ktoré mali poškodené steny podopierať a brániť tak zrúteniu historického muriva. Okolo 17.00 h sa však fasáda prepadla. Veliteľ zásahu Tim Ole Simonsen varoval, že nemožno zaručiť, že historické murivo vo vyhorenej polovici kodanskej burzy vydrží.

V súvislosti so zrútením fasády prišlo na miesto množstvo záchranných vozidiel vrátane hasičov a sanitiek. V okolí bolo podľa dánskeho denníka Jyllands-Posten vidieť veľa dymu a bol cítiť silný zápach spáleného dreva. Nikto nebol zranený, uviedli úrady.

Pozvanie do Paríža

Starostka Kodane Sophie Haestorpová Andersenová uviedla, že bola pozvaná do Paríža, aby s tamojšími činiteľmi rokovala o skúsenostiach s obdobným požiarom katedrály Notre-Dame pred piatimi rokmi. Do francúzskej metropoly Haestorpová Andersenová odcestuje na budúci mesiac.

„V stredu som hovorila so starostkou Paríža Anne Hidalgovou o skúsenostiach s požiarom Notre-dame,“ povedala Haestorpová Andersenová agentúre Reuters. „Pozvala mňa a môj tím do Paríža, aby sme videli, ako si oni s touto situáciou poradili,“ uviedla.

Rekonštrukcia vonkajšej časti parížskej katedrály by mala byť prakticky hotová tento rok v júli, celkovo má byť oprava dokončená v decembri. „Hidalgová mi dala dobré rady ohľadom toho, ako postupovať rýchlo, a tiež ako Paríž naložila s darmi,“ vyhlásila Andersenová.

Oheň budovu kodanskej burzy zachvátil v čase, keď prechádzala rekonštrukciou, ktorá jej mala vrátiť pôvodnú podobu. Polícia, ktorá incident vyšetruje, uviedla, že určenie príčiny požiaru by mohlo trvať niekoľko mesiacov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet