Na hlavný obsah

Rezort kultúry chce definitívne zrušiť RTVS. Návrh zákona predložilo na legislatívnu radu vlády

Niektoré body z návrhu vypadli.

Rezort kultúry chce definitívne zrušiť RTVS. Návrh zákona predložilo na legislatívnu radu vlády
Budova televízie RTVS. Foto: RTVS/Patrik Tarics

Ministerstvo kultúry chce definitívne zrušiť Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). Vyplýva to z upraveného návrhu zákona, ktorý rezort predložil na legislatívnu radu vlády. S RTVS skončí aj jej súčasné vedenie. Namiesto toho vznikne Slovenská televízia a rozhlas.

Vláda sa návrhom bude zaoberať v stredu (24. 4.) Po kontrolnom dni na ministerstve kultúry sa premiér a ministerka zhodli, že zmena zákona o RTVS a výmena vedenia sú nevyhnutné. Podľa predsedu vlády Roberta Fica si RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu a ľudí neinformuje objektívne. Vedenie RTVS tieto tvrdenia odmieta. Opozícia zákon kritizuje.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS:

„Čo mňa najviac trápi je, že táto televízia prestala byť objektívna. Ako môže byť televízia nestranná a objektívna k vládnej moci, keď vedie s vládnou mocou reálny súboj. Prichádzajú všelijaké vyhlásenia od riaditeľa RTVS aj od zamestnancov,“ povedal premiér Robert Fico.

„Ja neviem, že čo chcú, aby RTVS vysielala, že aké otázky im majú dávať. Či sa pani ministerky majú pýtať iba to, kde kúpila svoj kostým alebo pána premiéra sa majú pýtať, že čo dnes raňajkoval? Takto si predstavujú médiá na Slovensku?“ hovorí poslanec NR SR a predseda strany SaS Branislav Gröhling.

Zmeny oproti pôvodnému návrhu

Oproti pôvodnému zámeru ministerstvo kultúry neráta s vytvorením nového orgánu – programovej rady. Z návrhu tiež vypadla možnosť odvolania generálneho riaditeľa bez udania dôvodu. Toho bude po novom vyberať deväťčlenná rada.

Štyroch z nich bude vymenúvať a odvolávať ministerstvo kultúry, pričom jedného navrhne rezort financií. V tomto prípade kritériá odbornosti platiť nebudú.

Piatich členov rady bude voliť a odvolávať parlament. Má ísť o odborníkov v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania, ekonómie, práva a IT. Oproti pôvodnému návrhu sa nemení účinnosť zákona, ktorá má platiť dňom jeho zverejnenia v zbierke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko