Na hlavný obsah

Noemova archa pre koraly: Holandskí vedci vytvorili najohrozenejším druhom akvárium na ich záchranu

Najprv vyrastajú v laboratóriu, potom putujú do akvária.

Noemova archa pre koraly: Holandskí vedci vytvorili najohrozenejším druhom akvárium na ich záchranu
Koral z "Noemovej archy". Foto: RTVS

Masové blednutie v dôsledku klimatickej krízy, plastový odpad aj prirodzení predátori. To všetko ohrozuje prežitie koralov vo voľnej prírode. Pre tie najohrozenejšie druhy vytvorili vedci v holandskej zoo takzvanú Noemovu archu – akvárium s ôsmimi miliónmi litrov vody, ktoré má ohrozené druhy zachrániť od vyhynutia.

Všetky koraly vyrastajú v umelo vytvorených podmienkach v laboratóriu. Keď dosiahnu určité rozmery, potápači ich premiestnia do akvária.

„Keďže presne vieme, odkiaľ tieto druhy pochádzajú, neskôr ich môžeme umiestniť späť do voľnej prírody, napríklad na Veľkú koralovú bariéru. Je veľmi dôležité tieto koraly zachovať, pretože vo voľnej prírode sa im nedarí veľmi dobre,“ ozrejmila biologička Nienke Klerksová.

Projekt holandských odborníkov priblížila v Správach :24 redaktorka Petra Vrablicová:

Ide o prvý projekt svojho druhu. Holanďania na ňom spolupracujú s dvoma zoologickými záhradami vo Francúzsku a vedeckým centrom v Monaku. Centrum sa od roku 2019 snaží vytvoriť svetovú banku koralov. Chce do nej zapojiť čo najviac európskych zoo. Ich úlohou bude koraly rozmnožiť a vychovať, aby sa vedeli pripojiť k fungujúcim kolóniám.

„Zvieratá dáme do karantény, aby sme zabránili šíreniu škodcov, parazitov a chorôb. Musíme nájsť správne podmienky, aby sa im darilo a mohli sme ich chovať a rozmnožovať. Je to pomalý proces,“ vysvetlil ošetrovateľ Pascal Kik.

Holandská zoo celý proces testovala vyše rok a pol. Samotné organizmy rozmnožuje od roku 2022. „Je dôležité, aby slanosť a teplota vody v akváriu boli na správnej úrovni. V nádrži máme veľký prietok vody a osvetlenie. Intenzita svetla a kvalita vody sú dobre merateľné. Snažíme sa udržiavať hodnoty čo najstabilnejšie,“ priblížil Kik.

V Noemovej arche dnes žije 14 druhov koralov. Pochádzajú z voľnej prírody, iných zoologických záhrad alebo ich priniesli colníci, keď ich zhabali pašerákom. Práve pytliactvo ohrozuje viaceré koralové útesy, najmä v Ázii. Veľkou hrozbou pre morské organizmy v tomto regióne je aj plastový odpad či rybársky výstroj, ktorý sa na koraloch zachytil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet