Na hlavný obsah

Roky sa usiluje získať od štátu parcelu, ktorá mu rozdeľuje pozemok. Neúspešne

Pán Karol jasnú odpoveď od vodohospodárov dodnes nedostal.

Roky sa usiluje získať od štátu parcelu, ktorá mu rozdeľuje pozemok. Neúspešne
Na snímke pán Karol na svojom pozemku. Foto: RTVS

Má u nás občan vôbec šancu niečo vybaviť slušne a oficiálnou cestou? Pán Karol si už šesť rokov bez konkrétneho výsledku dopisuje s vodohospodárskym podnikom. Nechce pritom žiadnu lukratívnu parcelu niekde pri jazere.

Práve naopak, odkúpiť alebo vymeniť chce pre štát nepotrebných 19 štvorcových metrov, ktoré mu nezmyselne rozdeľujú jeho pozemok.

Karol Dittinger žije v Bratislave, no už dlhší čas uvažuje nad menším rodinným domom v pokojnejšom Svätom Jure. Pozemok, na ktorom by chcel stavať, zdedil po príbuzných.

„Momentálne to, čo nám prekáža je, že cez tento pozemok vedie úzky pás, ktorý patrí Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP). Pravdepodobne je to dedičstvo dávnej minulosti, keď potok, ktorý dnes tečie za hranicou pozemku, tiekol kedysi cez tento pozemok,“ priblížil pán Karol.

Ide o 19 štvorcových metrov, ktoré štát nepotrebuje, no pánovi Dittingerovi nezmyselne rozdeľujú jeho pozemok. Iné parcely v okolí, cez ktoré potok v minulosti zrejme tiekol, už previedli na nových skutočných majiteľov.

„Ale toto, aj vinou mojich predkov, ostalo nevyrovnané. Dodnes to ostalo v stave, akom to je,“ dodal pán Karol. Obrátil sa preto na geodetickú kanceláriu, ktorá v jeho mene ešte v lete roku 2018 poslala SVP žiadosť o odkúpenie tejto parcely. Oficiálnu odpoveď na ňu dostali až takmer o dva roky neskôr – v máji 2020.

„SVP predbežne napísal súhlasné stanovisko, že parcela, ktorú chceme odkúpiť, je pre nich nepotrebná a že ju pánovi Dittingerovi predajú,“ informovala geodetka zastupujúca majiteľa pozemku Ľubica Simonidesová.

Ani predaj, ani zámena

Napriek tomu sa odpredaj dodnes neuskutočnil a Karol Dittinger neskôr nepochodil ani s návrhom na zámenu pozemkov. „Za cestou vlastní ešte záhradu, z ktorej sme ponúkli 19 štvorcových metrov tak, aby boli vedľa skutočného vodného toku,“ ozrejmila Simonidesová.

„A navyše logicky, načo je SVP kus pozemku uprostred nejakej záhrady, keď skutočný potok, ktorý by mal byť v ich vlastníctve, leží za plotom,“ zamyslel sa pán Karol.

„Od roku 2020 sme už žiadne oficiálne stanovisko nedostali. Koncom minulého roka sme posielali poslednú urgenciu, kde sme sa dožadovali stanoviska SVP, nech nám dajú akúkoľvek odpoveď, či kladnú alebo zápornú,“ uviedla Simonidesová.

SVP tvrdí, že v roku 2020 bol z ich strany odpredaj pozemku pánovi Dittingerovi pripravený a potrebný bol len formálny súhlas ministerstva životného prostredia (MŽP).

„V prípade pána Dittingera sa stalo to, že, bohužiaľ, začal platiť v marci 2020 príkaz MŽP a práve jeho zmluva alebo žiadosť sa nachádzala v tom balíku, ktorá už bola na finálnom posúdení na ministerstve,“ informoval hovorca SVP Marián Bocák.

„A ten príkaz, aj spätne tieto nedokončené alebo rozpracované žiadosti, vrátil na SVP s tým, že je zakázané ďalej s tým konať tak, aby mohlo byť nakladané s majetkom štátu,“ dodal.

Odpredaj stopol exminister životného prostredia

Exminister životného prostredia Ján Budaj stopol odpredaj majetku štátu v správe vodohospodárov príkazom z 13.marca 2020. Tvrdí, že chcel takto zabrániť špekulatívnym prevodom a zabezpečiť, aby strategické pozemky pri vodných tokoch ostali v rukách štátu.

„Všetky takéto ochranné opatrenia môžu mať špeciálne situácie, keď niekto potrebuje naozaj bezvýznamný a naozaj nie strategický pozemok, alebo jeho výmenu. A to, pochopiteľne, je na zodpovednosti riaditeľa SVP, aby takú výmenu predložil, odôvodnil a aby taká výmena prebehla,“ odôvodnil Budaj.

„Aj napriek platnému príkazu náš podnik v 72 prípadoch žiadal o udelenie výnimky na predaj alebo nakladanie s majetkom štátu. Z tých 72 prípadov za ostatné tri roky sa nám podarilo získať 20 takýchto výnimiek, kde boli aj spracované spôsobom zmluvy a bolo to ukončené,“ uviedol Marián Bocák.

V Centrálnom registri zmlúv sme od 13. marca 2020 až dodnes napočítali takmer 60 zmlúv. Ako predávajúci v nich figuruje Slovenský vodohospodárky podnik.

„Čiže určite sa to dá, len nevieme, čo máme spraviť, aby sa to podarilo aj nám,“ poznamenala Ľubica Simonidesová.

„Práve tie samosprávy alebo individuálni žiadatelia, ktorí mali väčší výtlak, tak si to dokázali presadiť tak či tak,“ povedal Bocák.

Odpoveď nechodila roky

Otázne tiež je, prečo vodohospodári odpredaj parcely pánovi Dittingerovi nedokázali zúradovať do 13.marca 2020 – čiže za rok a pol od predloženia jeho žiadosti. Sami totiž tvrdia, že celý proces štandardne trvá oveľa kratšie.

Hovorca SVP hovorí o horizonte dvoch až troch mesiacov. „Nečinnosť úradníkov si neviem inak vysvetliť, len že jednoducho im chýba nejaká motivácia, či už zo strany ich nariadených, alebo možno z mojej strany,“ zhodnotil pán Karol.

„Všetky procesy, ktoré boli aj dovtedy, resp. v roku 2019, alebo do začiatku príkazu v marci 2020 nejakým spôsobom začaté a predschválené, boli pozastavené a vrátené na SVP s tým, že nemôžeme v nich ďalej konať,“ informoval Bocák.

Jasnejšie vysvetlenie, prípadne ospravedlnenie pánovi Dittingerovi zo strany vodohospodárov, nezaznelo. Nedostatky v postupe vodohospodárov pri vybavovaní žiadostí pritom pred štyrmi rokmi skonštatoval aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

„Ak vám odpoveď na vašu žiadosť nechodí rok, dva alebo tri, tak je to vážne zlyhanie verejnej inštitúcie. Pretože verejná inštitúcia, aj na základe správnych pravidiel, by vám mala byť schopná dať odpoveď do 60 dní,“ ozrejmil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Nový systém

Marián Bocák pripomenul, že od minulého roka platí nový systém. „Každý žiadateľ bude upovedomený o tom, že jeho žiadosť bola zaevidovaná a nejakým spôsobom je spracovávaná. Snažíme sa to robiť podľa aktuálnosti alebo dostupnosti zamestnancov,“ dodal.

„Vedenie inštitúcie má mať záujem, aby systém vybavovania spisov bol transparentný, aby mal jasné pravidlá. Mali by mať nastavenú vnútornú kontrolu, ktorá identifikuje problémy s konkrétnymi zamestnancami alebo v konkrétnom prípade, kedy niekto nekoná,“ skonštatoval Andrassy.

„Ja si myslím, že zodpovedné by bolo, keby sa na to niekto pozrel. Prišiel sa sem pozrieť na skutkový stav. Všetko by som mu vysvetlila, ukázala, kde sa presne nachádza pozemok, ktorý ponúkame, kde sa nachádza ich pozemok v záhrade. Lenže nevidím žiadnu snahu o vyriešenie tejto veci,“ reagovala geodetka Simonidesová.

Hovorca SVP potvrdil, že aj na základe podnetu RTVS boli ich pracovníci opäť v teréne a pozreli sa, aká je situácia. „V závere bude platiť to, že SVP je naklonený ako zámene, tak aj odpredaju. Všetko bude závisieť od konkrétnej doby zrušenia tohto príkazu, na ktorom sa aktuálne pracuje,“ dodal.

„Vedenie ministerstva v súčasnosti intenzívne pracuje na zrušení, resp. úprave uvedeného príkazu pri správe majetku štátu. Bližšie technické detaily pravidiel pri správe majetku štátu budú známe po rokovaniach medzi ministerstvom a vodohospodárskymi podnikmi,“ uviedlo ministerstvo životného prostredia.

„Ten pozemok je na stavebné účely nepoužiteľný. Nemôžete stavať na pozemku, kde časť patrí štátu, resp. SVP. Takže áno – brzdí ma to v akýkoľvek ďalších plánoch. Kým sa to nevyrieši, tak nie je možné s tým pozemkom nič robiť. Sú to už roky, čo sa dalo niekam posunúť a bohužiaľ stojíme,“ uzatvára Karol Dittinger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko