Na hlavný obsah

Po Banskej Bystrici a Bratislave prišiel rad aj na Košice: RTVS otvorila ďalšie kreatívne centrum

Centrum chce spolupracovať aj so školami.

Po Banskej Bystrici a Bratislave prišiel rad aj na Košice: RTVS otvorila ďalšie kreatívne centrum
Nové kreatívne centrum RTVS v Košiciach. Foto: RTVS

Po Banskej Bystrici a Bratislave RTVS otvorila nové kreatívne centrum Arténa aj v Košiciach. Telerozhlas tak zavŕšil projekt, ktorým podporí kreatívny potenciál naprieč Slovenskom. Spolupracovať chce aj so školami.

Multimediálna kinosála, strižne či plne funkčné televízne štúdio s réžiou. To všetko sa nachádza v novej audiovizuálnej dielni RTVS Arténa v Košiciach. „Kreatívne centrum je autoškolou pre ľudí, ktorí chcú pracovať v audiovizuálnom priemysle,“ priblížil manažér kreatívneho centra v Košiciach Martin Šabľa.

„Je to príležitosť pre všetkých, ktorí majú naozaj záujem vytvoriť niečo zaujímavé,“ dodal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Košické kreatívne centrum chce spolupracovať aj so strednými či vysokými školami. Memorandá nadviazalo aj s najväčšími univerzitami na východe.

„Účel týchto centier je jednoznačný, a to vyprodukovať ľudí, ktorí sa dokážu uplatniť v kreatívnom priemysle. Keďže sa bavíme o regióne, tak aj pozdvihnúť životnú úroveň regiónu,“ priblížil štátny tajomník ministerstva kultúry Mário Maruška.

„Vidím v nich veľký potenciál práve pre našich študentov. Spolupráca sa tam vie naozaj veľmi pekne rozšíriť,“ povedala prorektorka Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pre interdisciplinárne vzdelávanie a inovácie Renáta Orosová.

Čo na nové kreatívne centrum v Košiciach povedali študenti, si pozrite v reportáži zo Správ RTVS z regiónov, ktorú pripravil redaktor Ondrej Behún:

„Ja vždy hovorím, že aj Banská Bystrica aj Košice sú obrovský kreatívny potenciál, ktorý sa nie vždy úplne využíva,“ uviedol Ľuboš Machaj. Štátny tajomník rezortu kultúry Máro Maruška priblížil, že cieľom rezortu je robiť progres a zveľadiť tieto kreatívne centrá.

Vytvorenie košického kreatívneho centra Arténa stálo viac ako 5,5 milióna eur. Väčšina sa hradila z eurofondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny