Na hlavný obsah

Špičkové technológie na svetovej úrovni. RTVS otvorila ďalšie kreatívne centrum

V Bratislave ho budovali viac ako dva roky a stálo takmer 10 miliónov eur.

Špičkové technológie na svetovej úrovni. RTVS otvorila ďalšie kreatívne centrum
Kreatívne centrum Arténa. Foto: RTVS


RTVS otvorila nové Kreatívne centrum Arténa. Bratislavské centrum je už tretím, ktoré telerozhlas vybudoval, ďalšie sú v Banskej Bystrici a Košiciach. Všetky vznikli po oprave a modernizácii priestorov.

Kreatívne centrum Arténa vzniklo v bývalých štúdiách Slovenskej televízie postavených v polovici 20. storočia. Priniesť má nové možnosti pre tvorcov a podporiť talenty.

Cieľom centra je podporiť aj zamestnanosť v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Spolupracovať chcú aj so študentmi vysokých škôl.

Reportáž o otvorení Kreatívneho centra Arténa spracovala do Správ RTVS Andrea Škutová. Pozrite si jej reportáž:

,,Očakávam, že tam budeme schopní si aj nachádzať mladých ľudí, ktorí sa budú zaoberať všetkými možnými kreatívnymi činnosťami, od strihu, kamery, réžie, zvuku,“ priblížil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Špičková technológia

V novo zrekonštruovaných priestoroch sú špičkovo vybavené audiovizuálne pracoviská zamerané na vzdelávanie, prácu a experimentovanie s novými technológiami.

,,Ako jediní máme vlastne filmové laboratória, kde máme mixážnu halu, grading a máme aj veľkú projekčnú kinosálu,“ opísala vedúca odboru Kreatívnych centier Daniela Riavová.

,,Technologicky je to úplne inde. To, čo my tu máme namontované, je naozaj na svetovej úrovni. Budú sa učiť na relevantných strojoch, ktoré budú využívať v praxi, či už doma alebo vo svete,“ pridal sa dramaturg Kreatívnych centier Adnan Hamzič.

Otváranie Kreatívneho centra Arténa.

Kreatívne centrum financovali z eurofondov a s podporou ministerstva kultúry.

,,Vidím v tomto projekte obrovský význam, hlavne pre ďalšie generácie, ktoré môžu tvoriť a dať nám nejaké svoje vízie a predstavy,“ vyhlásila ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Kreatívne centrum budovali viac ako dva roky a stálo takmer 10 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko