Na hlavný obsah

Po učiteľoch chýbajú školám aj kuchárky. Plat pod úrovňou minimálnej mzdy nie je jediný dôvod

Ak ich aj nájdu, tak mnohí v práci vydržia len krátko.

Po učiteľoch chýbajú školám aj kuchárky. Plat pod úrovňou minimálnej mzdy nie je jediný dôvod
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Málo učiteľov nie je jediný problém, ktorý školy riešia. V mnohých nevedia nájsť zamestnancov do školských jedální. Ak ich aj nájdu, tak mnohí v práci vydržia len krátko. Nízky plat nie je jediný problém. Ten je pod úrovňou minimálnej mzdy.

Kuchárkam sa začína deň zvyčajne o šiestej ráno. To závisí od toho, čo budú mať deti na obed, aj od posíl v kuchyni. Tých bolo tentoraz päť.

„Dnes majú paradajkovú polievku, ktorú veľmi ľúbia, a kurací perkelt s cestovinou. Krájame kuracie mäso pre deti, dievčatá čistia zeleninu,“ povedala kuchárka Eva Kováčová.

Na situáciu v školských jedálňach si v Správach RTVS posvietila redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Kuchárky na základnej škole (ZŠ) na Mudroňovej ulici v Bratislave pripravujú obed zhruba pre 550 stravníkov. Nielen pre školákov, ale aj pre deti z okolitých škôlok.

„Máme aj druhý obed, ešte sme sa nezastavili,“ povedala kuchárka. Teplota v kuchyni stúpa, horáky idú naplno, svoje robia aj tri kotly. V lete je pri sporákoch aj 38 stupňov Celzia.

Po vyučovaní prichádzajú prví stravníci. Výdajom obeda sa práca v kuchyni nekončí. Kuchárky čaká upratovanie. Aj preto je takých, čo to chcú robiť, málo. Od začiatku školského roka sa na tejto škole vystriedali šiesti kuchári.

„Stáva sa mi dosť často, že dva-tri dni pobudnú a potom zmiznú ako para. Vrchol bolo, že prišiel a hneď sa vyzliekol a odišiel, že on to robiť nebude,“ podotkla vedúca školskej jedálne na ZŠ Mudroňova v Bratislave Zuzana Mráziková.

Najhoršia situácia je v okolí Bratislavy

Najhoršia je situácia v okolí Bratislavy. Odrádza ich náročná práca, no najmä plat. Kuchárka zarába v priemere 700 eur v hrubom. Minimálna mzda je 750.

„Aktuálne je na webe Edujobs zverejnených 44 pracovných ponúk. Záujem o prácu je podpriemerný, pretože na jeden inzerát reaguje v priemere päť ľudí,“ podotkla PR manažérka z Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

„Začína to byť už globálny problém. Dohodli sme sa, že budeme od tejto vlády žiadať navýšenie pre zamestnancov štátnej a verejnej správy o desať percent od 1. septembra,“ potvrdil predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

„Budeme teraz rokovať o platoch nepedagogických zamestnancov, vytvárať priaznivé podmienky, aby mohli fungovať,“ uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Motivovať zamestnancov škôl sa pokúšajú mestské časti. „Pokiaľ samospráva dokáže vo svojom rozpočet vyčleniť finančné prostriedky, tak sme dávali motivačný bonus vo výške 300 eur,“ skonštatovala hovorkyňa starostu MČ Bratislava-Staré Mesto Veronika Gubková.

V školách chýbajú aj ďalší nepedagogickí zamestnanci. Riaditelia majú problém nájsť upratovačku či školníka.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko