Na hlavný obsah

Škola v Michalovciach je na zozname najinovatívnejších v Európe. Pýši sa triedami budúcnosti

Sú napojené aj na online služby.

Škola v Michalovciach je na zozname najinovatívnejších v Európe. Pýši sa triedami budúcnosti
Vďaka projektu je škola zapísaná v zozname najinovatívnejších vzdelávacích priestorov v Európe. Foto: RTVS

Virtuálna realita, interaktívne tabule, kvalitné ozvučenie, či kreatívne zóny. Na základnej škole Pavla Horova v Michalovciach majú triedy budúcnosti. Sú napojené aj na online služby.

Z deviatich tried budúcnosti sa ich osem nachádza na druhom stupni a jedna trieda je pre žiakov prvého ročníka.

Triedy budúcnosti si v Správach RTVS z regiónov obzrela redaktorka Lucia Benetinová:

Vďaka projektu je škola zapísaná v zozname najinovatívnejších vzdelávacích priestorov v Európe – ako jediná štátna škola na Slovensku. Inovatívne triedy si financovala škola svojpomocne.

„Financované je to z troch zdrojov – z našich vlastných školských, zo združenia od rodičov a sponzorské dary. Dostali sme raz aj príspevok z mesta,“ uviedol riaditeľ ZŠ Pavla Horova.

„Ministerstvo sa možnosťami podpory budovania takýchto tried aktívne zaoberá. O podrobnostiach budeme školy a verejnosť informovať,“ skonštatovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Majú aj oddychovú zónu

Triedy budúcnosti majú aj oddychovú zónu, to je priestor, kde si žiaci môžu oddýchnuť aj počas vyučovacej hodiny. To podľa psychologičky môže eliminovať vyrušovanie žiakov počas vyučovania.

„Pozornosť dieťaťa je 20, vekom až 40 minút. Je určite užitočné, ak tie triedy sú vybavené priestorom, kde si dieťa môže oddýchnuť zo sedenia v pravom uhle, trochu to telo uvoľniť,“ vysvetlila psychologička Monika Piliarová.

Pochvaľujú si to aj samotní žiaci. „Veľmi sa mi páči, že tu pozeráme rozprávky,“ povedal jeden z prvákov. Škola plánuje v budúcnosti premeniť všetky triedy na triedy budúcnosti.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny