Na hlavný obsah

Podľa M. Viskupiča chce vláda deštruovať druhý pilier. L. Kamenický ešte nevie, či ho budú otvárať

Druhý pilier bol jednou z tém diskusnej relácie O 5 minút 12.

Podľa M. Viskupiča chce vláda deštruovať druhý pilier. L. Kamenický ešte nevie, či ho budú otvárať
Hostia diskusnej relácie O 5 minút 12, zľava Ladislav Kamenický a Marián Viskupič. Foto: RTVS

Súčasná vláda chce vyhnať ľudí z druhého dôchodkového piliera, tvrdí poslanec Marián Viskupič (SaS). Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) zatiaľ nevie, či ho budú znova otvárať.

Podľa Mariána Viskupiča je v súčasnosti v druhom pilieri 15 miliárd eur. „Keby vaša vláda v roku 2013 nepresunula ľudí do nevýkonných dlhopisových fondov, dnes to mohlo byť 28 miliárd eur. Samozrejme, aj výplaty z neho už dnes mohli byť vyššie,“ vyhlásil v diskusii poslanec SaS.

Na otázku, či sa druhý pilier bude znova otvárať, Kamenický neodpovedal. „Dopredu nebudem hovoriť o ničom, dokým sa nebudeme o tom baviť na koaličnej rade a nebudem špekulovať,“ povedal. Dodal, že príde až vtedy, keď bude mať jasný plán a bude to dohodnuté s ostatnými koaličnými stranami.

Viskupič upozornil, že vláda znížila sporenie z 5,5 percenta na štyri percentá.

„Znova chcete deštruovať, otvoriť tento systém, urobiť ho nevýhodným a jednoducho chcete urobiť všetko preto, aby ste ľudí odtiaľ vyhnali. A prečo? Pretože keď odtiaľ vyženiete ľudí, tak jednoducho vám k tomu prídu peniaze, ktoré boli určené na budúcnosť. Vy ich môžete minúť dnes,“ reagoval Viskupič.

Súkromné vlastníctvo úspor

Viskupič tvrdí, že do národnej rady priniesli zákon, ktorého základom je stanovenie nedotknuteľnosti a súkromného vlastníctva dôchodkových úspor. „Veď je to osobný dôchodkový účet každého občana, ktorý si tam sporí a sú to jednoducho jeho peniaze,“ dodal.

Kamenický podotkol, že ak znížia odvod do druhého piliera, tak o to vyššie dôchodky budú mať v prvom pilieri. Ako vláda tiež v rámci aktivácie súkromných zdrojov uvažujú o tom, že ak by štát vydal štátne dlhopisy pre bežných ľudí, môžu sa rozhodnúť, či do nich investujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika