Na hlavný obsah

Poľsko vyčlení takmer 200 miliónov eur na posilnenie východných hraníc, oznámil tamojší minister národnej obrany

Podľa tamojšieho ministra digitálna a počítačová bezpečnosť nestačí.

Poľsko vyčlení takmer 200 miliónov eur na posilnenie východných hraníc, oznámil tamojší minister národnej obrany
Na snímke poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz . Foto: TASR/AP

Poľsko vyčlení približne 850 miliónov zlotých (198 miliónov eur) na vojenskú jednotku, ktorej úlohou bude ochrana východných hraníc krajiny. Informovala o tom agentúra PAP.

Poľský minister národnej obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz oznámil alokáciu prostriedkov počas stretnutia s vojakmi a veliteľmi 19. mechanizovanej brigády v meste Lublin na východe krajiny.

Uvedená suma je „doteraz najvyššia a za účelom ochrany hraníc ju dostane vojenská pracovná skupina Podlasie“, spresnil šéf rezortu obrany.

„Investujeme stále viac… aby sme sa uistili, že táto skupina bude funkčná a bude vykonávať svoje misie,“ dodal minister.

„Digitálna a počítačová bezpečnosť sama o sebe nestačí,“ pokračoval Kosiniak-Kamysz. Vysvetlil, že sa prostriedky nevyužijú iba na elektronické sledovanie, ale aj na zabezpečenie fyzickej prítomnosti vojakov priamo na hraniciach.

Poľsko zdieľa najdlhšiu časť svojej východnej hranice s Ukrajinou, kde od februára 2022 prebieha ruská invázia, a s Bieloruskom, ktorého autoritársky prezident Alexander Lukašenko má dlhoročné úzke vzťahy s Kremľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet