Na hlavný obsah

Prípad matky, ktorá zatvárala syna do prepravky pre psa, má dohru

Miestne úrady teraz majú tri mesiace na to, aby reagovali.

Prípad matky, ktorá zatvárala syna do prepravky pre psa, má dohru
Prepravka pre psov, do ktorej matka zatvárala svojho syna. Foto: Profimedia

Prípad s matkou, ktorá zatvárala svojho syna do prepravky pre psa, má pokračovanie. Právny zástupca mladého chlapca požaduje odškodné vo výške 150-tisíc eur od spolkovej krajiny Dolné Rakúsko za to, že príslušné úrady nezareagovali náležite a včas, čo pre teraz 14-ročného chlapca malo znamenať ďalšiu duševnú ujmu, informovali o tom v pondelok (15. 4.) agentúra APA a denník Spiegel.

Miestne úrady teraz majú tri mesiace na to, aby reagovali. Agentúra APA citovala z listu chlapcovho právneho zástupcu Tima Ruisingera, podľa ktorého pracovníci tamojšieho úradu na ochranu detí reagovali „úplne neadekvátne, a preto protiprávne a nesú tak časť viny na dramatickej a život ohrozujúcej situácii“ vtedy 12-ročného chlapca.

Táto neadekvátna reakcia mala mať vplyv na fyzickú a duševnú integritu chlapca, píšu v liste.

Na začiatku marca súd v dolnorakúskom meste Krems an der Donau poslal na 20 rokov do väzenia 33-ročnú matku, ktorá svojho syna so zníženou inteligenciou týrala hladom, vystavovala extrémnemu chladu alebo ho mučila tak, že ho väznila v prepravke pre psov.

Súd tiež poslal na 14 rokov do väzenia aj jej spolupáchateľku a priateľku. Oba rozsudky sú zatiaľ neprávoplatné a možno sa voči nim odvolať.

Pracovníci dvakrát navštívili domácnosť

Počas dvoch neohlásených návštev sociálnych pracovníkov v domácnosti matky v októbri a novembri 2022 boli zistené iba abnormality, ale podľa právnika nebolo nariadené žiadne „opatrenie na odvrátenie nebezpečenstva“.

Čo právny zástupca mladého chlapca Timo Ruisinger považuje za vážne pochybenie. Okrem odškodného za bolesť a utrpenie žiada od Dolného Rakúska aj uznanie zodpovednosti za všetky budúce škody, ktoré pre poškodeného kvôli zanedbanej starostlivosti úradov vyplynú.

Niekoľko dní po poslednej návšteve sociálnych pracovníkov upadol totiž dvanásťročný chlapec do kómy a bol hospitalizovaný v nemocnici.

Matka dieťa pri otvorenom okne polievala studenou vodou. Telesná teplota podvyživeného chlapca predstavovala len 26,8 stupňa Celzia a dostal sa do ohrozenia života. Spolupáchateľka o veci nakoniec informovala sociálnych pracovníkov, ktorí prišli do bytu, a privolali pomoc.

Týranie si nakrúcala

Podľa agentúry DPA matka týranie chlapca niekoľkokrát nakrúcala. Svoje správanie odôvodňovala tým, že z údajne agresívneho a vzdorovitého syna chcela vychovať dobré dieťa.

Chlapcovi sa teraz po telesnej stránke cíti lepšie, žije s otcom. Podľa súdnych znalcov je však vysoko pravdepodobné, že týranie bude mať dopad na jeho osobnosť, môže sa u neho rozvinúť posttraumatická stresová porucha. Ženy majú chlapcovi vyplatiť celkovo 80-tisíc eur.

Úrad na ochranu detí vlani uviedol, že vyšetrovanie postupu sociálnych pracovníkov neukázalo, že by boli porušené nejaké predpisy. Samostatnú správu pre dolnorakúsku vládu pripravuje ale aj nezávislá expertná skupina.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet