Na hlavný obsah

Profil Petra Pellegriniho: Prvý Slovák, ktorý sa stal premiérom, predsedom parlamentu aj prezidentom

Pozreli sme sa na jeho začiatky aj zvyšok kariéry.

Profil Petra Pellegriniho: Prvý Slovák, ktorý sa stal premiérom, predsedom parlamentu aj prezidentom
Archívna snímka Petra Pellegriniho. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vedie parlament, aj druhú najsilnejšiu koaličnú stranu. Peter Pellegrini je súčasťou slovenskej politiky od roku 2002. Začínal ako asistent vtedajšieho poslanca, a neskôr ministra dopravy, Ľubomíra Vážneho.

Za poslanca Národnej rady (NR) SR Pellegriniho prvýkrát zvolili v roku 2006. Kandidoval za Smer-SD, a ľudia si ho zvolili opätovne aj v roku 2010, aj v predčasných voľbách 2012. V tomto volebnom období vystriedal viacero dôležitých funkcií, na rezorte financií, školstva aj v parlamente. Zároveň bol zvolený za podpredsedu Smeru.

„Ja som zistil, že našu stranu mnohokrát ľudia považujú za stranu zastaralú, zaostalú, sme pre nich červení kméri, ktorí sa venujú len odborom a zákonníku práce a ja by som bol rád, keby sa nám podarilo tento pohľad zmeniť,“ povedal Pellegrini v roku 2012.

Novým prezidentom SR sa stane Peter Pellegrini, na jeho profil sa v pozrela redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Ako premiér priniesol viacero zmien

Po ďalších voľbách v roku 2016 sa Peter Pellegrini stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. O dva roky neskôr, keď podal vtedajší premiér Robert Fico po vražde novinára svoju demisiu, stálo pred Pellegrinim poverenie zostaviť novú vládu.

Vymenil asi tretinu pôvodných ministrov. Za éry jeho vládnutia vznikol napríklad Úrad na ochranu oznamovateľov korupcie, ktorý chce dnes koalícia, ktorej je Pellegrini súčasťou, zásadne meniť.

„To znamená, že ich nebudú môcť vyhodiť z práce, že ich nebudú môcť účelovo šikanovať tým, že im znížia mzdu alebo že ich preložia s nejakej odbornej pozície na nejakú primitívnu pozíciu, ktorá by ich mala demotivovať zostať v tomto zamestnaní,“ vysvetľoval v roku 2018.

Založil vlastnú stranu

Po voľbách 2020 založil, aj s ďalšími odídencami zo Smeru, stranu Hlas-SD. S ňou dosiahli v posledných voľbách tretí najlepší výsledok. Od neho záviselo, či bude Peter Pellegrini opäť súčasťou vlády Smeru, alebo Progresívneho Slovenska.

„Predsedníctvo Hlasu-SD dnes jednomyseľne rozhodlo o tom, že ďalšie rokovania o vládnej koalícii bude viesť so stranami Smer-SD a SNS,“ povedal po posledných voľbách do NR SR.

Zatiaľ, čo pred voľbami kandidatúru na prezidenta odmietal, tri mesiace po nich názor zmenil, a v druhej polovici januára ju oficiálne oznámil. Kritici mu počas kampane vyčítali, že jeho bankový účet je netransparentný, a svoju funkciu využíva na kampaň v regiónoch zadarmo.

„Peter Pellegrni má výhodu v tom, že je predsedom parlamentu, takže je v centre pozornosti, na rozdiel od Ivana Korčoka. Na druhej strane politika vládnej koalície môže ťahať pána Pellegriniho smerom nadol,“ povedal v januári politológ Radoslav Štefančík.

Pellegrini má dnes 48 rokov. Je slobodný, pochádza z Banskej Bystrice. Vyštudoval ekonomickú fakultu v Košiciach a Banskej Bystrici. Povedal, že v prípade úspechu vo voľbách sa funkcie šéfa Hlasu vzdá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko