Na hlavný obsah

Protest, ktorý organizovali študenti Žilinskej univerzity, nepomohol. Škola naďalej plánuje zrušiť časť fakulty

Zmeny by sa mali dotknúť viac ako 200 študentov.

Protest, ktorý organizovali študenti Žilinskej univerzity, nepomohol. Škola naďalej plánuje zrušiť časť fakulty
Protest študentom nepomohol. Foto: RTVS

Správna rada Žilinskej univerzity chce zrušiť časť fakulty. Chýbajú im totiž peniaze. Zmena sa týka hlavne budúcich učiteľov. Študentom univerzity nepomohol ani protest.

Žilinská univerzita plánuje zrušiť katedru filozofie, anglického jazyka a pedagogických štúdií. Študenti, tvrdia, že vedenie univerzity to s nimi priamo nekomunikovalo a dozvedeli sa to len zo zápisu zasadania správnej rady.

Pred kamerou sa vyjadriť nechceli, s tým, že im to údajne zakázali učitelia. Svoj nesúhlas s pripravovanými zmenami však vyjadrili na nedávnom proteste.

„Nebolo nám to komunikované. Najprv sme si mysleli, že je to nejaká dezinformácia, lebo sme sa to dozvedeli len tak, že to niekto povedal,“ priblížil študent Ivan Rončák.

Aký osud čaká odbory Žilinskej univerzity zisťoval v Správach RTVS z regiónov Martin Do:

„Pre mňa to v podstate znamená, že by sme pravdepodobne mali dokončiť bakalárske štúdium, ale magisterské si bohužiaľ budeme musieť spraviť na nejakých iných univerzitách,“ skonštatovala študentka Eliška Mikušová.

Zmeny by sa mali dotknúť viac ako 200 študentov. „Celý proces transformácie staviame na tom, že študenti, ktorí študujú na Žilinskej univerzite, na príslušných odboroch, by mali doštudovať na fakulte humanitných vied,“ uviedol rektor Žilinskej univerzity Ján Čelko.

Rezort školstva sa chce stretnúť s predstaviteľmi školy

Rezort školstva hovorí, že si uvedomuje potrebu pripravovať nových učiteľov a považuje to za prioritu. Preto sa v krátkom čase chcú stretnúť s predstaviteľmi univerzity a fakulty.

„Treba však dodať, že každá vysoká škola je autonómna a musí sama zvážiť o aké študijné programy je záujem a ktoré študijné programy dokáže poskytovať bez zníženia kvality vzdelávania,“ doplnila hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Dôvodom zmien na Žilinskej univerzite má byť nedostatok zdrojov na financovanie všetkých katedier Fakulty humanitných vied.

„Je to predovšetkým z ekonomického hľadiska na základe viacročných skúseností a viacročného procesu, ktorý sprevádza existenciu tejto fakulty,“ informoval Ján Čelko.

S katedrami pre budúcich učiteľov na fakulte humanitných vied počíta univerzita do roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny