Na hlavný obsah

Putinova spolužiačka sa stala predsedníčkou ruského najvyššieho súdu

Do funkcie ju navrhol Kremeľ už začiatkom apríla.

Putinova spolužiačka sa stala predsedníčkou ruského najvyššieho súdu
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu (17. 4.) stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Podnosovovú do funkcie navrhol Kremeľ už začiatkom apríla. V stredu ju jednomyseľne odobrila Rada Federácie, horná komora ruského parlamentu.

Vo funkcii, volenej na šesť rokov, tak s okamžitou platnosťou nahradila Viačeslava Lebedeva, ktorý zomrel vo februári vo veku 80 rokov. Predsedom najvyššieho súdu bol vyše 30 rokov.

Podnosovová sa narodila v roku 1953 v západoruskom meste Pskov. Spoločne s Putinom študovala na právnickej fakulte vtedajšej Leningradskej štátnej univerzity, dnes známej ako Petrohradská štátna univerzita.

Štúdium ukončila v roku 1975. V súdnictve zastávala rôzne vysoké posty, pričom v posledných rokoch bola zástupkyňou predsedu najvyššieho súdu.

Zvýhodňovanie Putinových známych

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Podporovateľom Putina bol aj predošlý predseda najvyššieho súdu, zmienený Lebedev. Podnosovová by teraz podľa kritikov mala byť taktiež zárukou, že ruské súdnictvo bude aj naďalej naklonené rozhodovať v prospech šéfa Kremľa.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet