Na hlavný obsah

Rómovia o prezidentské voľby zatiaľ neprejavili záujem. Podľa splnomocnenca im chýba motivácia

V niektorých obciach prišiel voliť len minimálny počet Rómov.

Rómovia o prezidentské voľby zatiaľ neprejavili záujem. Podľa splnomocnenca im chýba motivácia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slabá motivácia voličov je podľa splnomocnenca vlády pre rómske komunity dôvodom, prečo sa v rómskych obciach nezaujímali o prvé kolo prezidentských volieb. Aj v podtatranských dedinách Jurské a Lomnička bol záujem o voľbu hlavy štátu minimálny.

V obci Jurské volilo v prvom kole len tri a pol percenta voličov, v Lomničke niečo cez päť percent. V dedine nenájdete nič, čo by upozornilo na druhé kolo prezidentských volieb. Na ulici nie sú žiadne plagáty kandidátov.

To, že si Slovensko volí svojho prezidenta mnohí obyvatelia Lomničky vôbec netušia alebo ich to jednoducho nezaujíma. „Mnohí o politike nevedia veľa. Preto ich tak nezaujímajú prezidentské voľby, európske alebo parlamentné, ale keď sú na starostov, tak je tam stopercentná účasť,“ informovala starostka obce Lomnička Mária Oračková.

Prečo Rómovia nemajú záujem o prezidentské voľby zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

Samotný prezidentský palác, ale aj témy v kampani ako Ukrajina, zahraničná politika či medvede, sú tejto komunite príliš vzdialené. „Uznáte, že to je niečo, čo sa každodenného života Rómov v osadách dotýka najmenej,“ ozrejmil antropológ Ústavu rómskych štúdií Prešovskej univerzity Alexandre Mušinka.

V dedine nemali ani „kortešačky“. „Je vidieť na prezidentských voľbách, že išli voliť len Rómovia, ktorí chceli a vedia voliť,“ povedal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško.

Daško na rovinu dodáva, že Rómovia volia, len ak majú správnu motiváciu. „Chýbala tam motivácia. Už je jedno, akou formou, ale motivácia je pre našich Rómov veľmi dôležitá. To, čo nielen Rómov, ale aj vás – lóve, lóve, lóve, lóve,“ skonštatoval Daško.

„Nesúhlasím s tým, že by to bolo primárne len o peniazoch. Je to o dlhodobej priamej práci v komunitách. Samozrejme, existujú aj prípady, kedy sa môže vyskytnúť aj priama finančná a politická korupcia,“ komentoval Mušinka.

Aj keď o prvé kolo volieb v Lomničke nebol takmer žiaden záujem, starostka verí, že v druhom kole sa tieto čísla zmenia. „Ja nikoho nasilu neťahám, aby išli voliť, je to na vedomí a svedomí každého z nich,“ uviedla Mária Oračková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko