Na hlavný obsah

Finančná pomoc od štátu v prípade živelnej pohromy sa zvýši, avizoval minister E. Tomáš

Príspevok pre fyzickú osobu sa má navýšiť o 700 eur.

Finančná pomoc od štátu v prípade živelnej pohromy sa zvýši, avizoval minister E. Tomáš
Na snímke zľava minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Cieľom novely zákona o dotáciách je navýšenie humanitárnej pomoci a zefektívnenie jej poskytovania v prípade živelných pohrôm. Príspevok pre fyzickú osobu sa tak má zvýšiť na 1 500 eur z terajších 800 eur, pričom sa bude môcť poskytovať aj opakovane. Vyhlásil to vo štvrtok (4. 4.) minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Zároveň zavádzame právo pre ministerstvo práce, aby mohlo rozhodnúť o opakovanom pridelení tohto príspevku v odôvodnených prípadoch. Ide o nadmernú výšku škody alebo opakovanú humanitárnu situáciu v rovnakej oblasti,“ priblížil Tomáš s tým, že novelu zákona predložia v skrátenom legislatívnom konaní.

Poslanci Národnej rady (NR) SR by tak o nej mali hlasovať už na aprílovej schôdzi. Rezort taktiež od 1. júna predĺži projekt vysielania nezamestnaných ľudí do postihnutých oblastí, aby pomohli s odstraňovaním následkov.

V rámci programu pôsobí 67 osôb

V rámci programu podľa Tomáša pôsobí v týchto oblastiach aktuálne 67 osôb, pričom štát im prepláca 90 percent celkovej ceny práce z minimálnej mzdy.

„Navyšujeme tým celkový objem peňazí použitý na tento program, a to na výšku 800-tisíc eur,“ dodal šéf rezortu.

Taktiež avizoval zavedenie nového dotačného titulu pre týrané ženy a deti. Ako uviedol štátny tajomník rezortu Branislav Ondruš, ide o druhý dôvod, prečo novela zákona pôjde v skrátenom legislatívnom konaní.

„V minulosti boli organizácie, ktoré poskytujú túto pomoc, financované predovšetkým z jednorazových grantových výziev. Financovanie týchto aktivít sa však končí v apríli, respektíve v máji tohto roka,“ objasnil štátny tajomník.

Rezort preto podľa Ondruša umožní subjektom požiadať v priebehu roka o dotáciu, aby mohli svoje služby prevádzkovať naďalej.

„Nechceme nechať túto situáciu len visieť vo vzduchu. Začali sme s ministerstvom spravodlivosti diskutovať o tom, ako tieto tzv. bezpečné ženské domy a obdobné služby zaradiť do systému, ktorý im zabezpečí udržateľné financovanie a rozvoj,“ uzavrel Ondruš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika