Na hlavný obsah

Ruský súd poslal do väzenia študentov za nápis „Smrť režimu“. Za mrežami strávia niekoľko rokov

Študenti dostali trest vo výške 3,5 roka a šesť rokov.

Ruský súd poslal do väzenia študentov za nápis „Smrť režimu“. Za mrežami strávia niekoľko rokov
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Ruský vojenský súd odsúdil žiačku desiatej triedy, 17-ročnú Ljubov Lizunovovú na 3,5 roka väzenia. Devätnásťročný Alexander Snežkov dostal šesť rokov. Obaja boli odsúdení za nápis „Smrť režimu“, ktorý namaľovali na periférii sibírskeho mesta Čita.

Uviedol to na svojom ruskojazyčnom webe server BBC News s odvolaním sa na ochrancu ľudských práv, ktorí proces sledovali.

Prokurátor požadoval pre Snežkova sedem rokov a pre Lizunovovú päť rokov v trestaneckej kolónii za to, že okrem spomínaného nápisu tiež informovali na sociálnych sieťach o „priamych protivojnových akciách“, najmä o podpaľovaní vojenských správ.

Lizunovovú pred dvoma týždňami previedli z domáceho väzenia do vyšetrovacej väzby, pretože raz prišla domov s dvojhodinovým meškaním. Stala sa tak prvou maloletou školáčkou, ktorú zavreli do väzenskej väznice kvôli protivojnovým protestom.

Študentov pristihli priamo pri čine

Lizunovovú a Snežkova zatkli agenti tajnej služby FSB, nástupkyne sovietskej tajnej polície KGB, predvlani v októbri priamo v momente, keď pri garážach na okraji Čity maľovali nápis „Smrť režimu“.

Keď sa ich agenti pýtali, kto nápis namaľoval, Sněžkov odpovedal, že nevie. Vzhľadom na to, že pokladal agentov za obyčajných okoloidúcich, vymenil si s nimi aj pár nadávok, kým vytiahli legitimácie.

Dvojicu obvinili zo spáchania troch trestných činov: vyzývania na terorizmus a na extrémizmus, ako aj vandalstva motivovaného politickou záštitou. Snežkova zavreli do väzby ešte vlani v januári pod zámienkou možného úteku z Ruska.

Podľa portálu OVD-Info, ktorý sa špecializuje na sledovanie policajných zákrokov, viac ako 900 ľudí v Rusku čelí trestnému stíhaniu za protivojnové protesty. Vlani ruské súdy vyniesli sedemkrát viac rozsudkov na základe „protivojnových“ paragrafov ako o rok skôr: 115 oproti 17.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet