Na hlavný obsah

Slovné aj osobné útoky stupňujú napätú atmosféru v spoločnosti. Činitelia vyzývajú ľudí, aby sa upokojili

Spoločnosť je rozdelená na sociálnych sieťach, ale aj reálnom živote.

Slovné aj osobné útoky stupňujú napätú atmosféru v spoločnosti. Činitelia vyzývajú ľudí, aby sa upokojili
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najvyšší ústavní činitelia vyzývajú ľudí, aby sa upokojili, prestali šíriť nenávisť a začali spolu komunikovať. Každodenné slovné aj osobné útoky týždeň po prezidentských voľbách vystupňovali napätú atmosféru v spoločnosti.

Vzájomné osočovanie voličov z oboch politických táborov a urážky na sociálnych sieťach za to, že sa vyjadrili, ktorému z kandidátov prejavili dôveru. K tomu osočovanie a obviňovanie novinárov – a to aj zo strany politikov.

„Čo už nám … prepáčte za výraz, fakt nám už … v tej krajine? To čo robíte,“ pýtal sa predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

„Ideme pani Töröková bude mimo stále. Toto Korčokove Slovensko, ktoré vidíte v Markíze, práve preto ste prehrali voľby,“ vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Objavili sa aj nenávistné prejavy a vulgárne útoky na politikov.

„Voliči Progresívneho Slovenska si po prehratej prezidentskej sobote dávali Lexaurín. Po uliciach oplzlo nadávajú vládnym politikom a ja už len čakám, kedy sa táto frustrácia pretaví do vraždy niektorého z popredných vládnych politikov,“ povedal Fico.

Rozdelenej spoločnosti sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Spoločnosť rozdelená aj v reálnom živote

Spoločnosť je rozdelená, a to nielen na sociálnych sieťach, ale aj reálnom živote. Napätie je medzi kolegami či priamo v rodinách.

„Ľudia sa prestávajú priateliť, rozprávať a zdraviť práve preto, že majú iný názor na prezidentského kandidáta. To je detinské a ľudia by mali zachovať odstup aj od svojich politických názorov,“ skonštatovala sociologička Silvia Porubänová.

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje ponižovanie, vulgárne nadávky na ulici a nenávistné komentáre na sociálnych sieťach za neprijateľné a zároveň nebezpečné.

„Zastavme to prosím skôr, ako sa nám to vymkne spod kontroly. Majme silu pretrhnúť túto reťaz hnevu. Osloboďme sa od potreby reagovať na všetko. Nechajme ho, nech sám vyznie do prázdna,“ prihovorila sa prezidenta Zuzana Čaputová.

K upokojeniu nálad v spoločnosti sa po voľbách snažia prispieť obaja kandidáti.

„Je mi ľúto verejných prejavov nenávisti, nie k víťazovi volieb, ale k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru. Veľmi ich prosím, aby túto politiku nenávisti neopätovali, pretože to je oheň, ktorý veľmi ľahko vzplanie, ale uhasiť ho je takmer nemožné,“ povedal zvolený kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Aj naši podporovatelia dostávajú obrovské množstvo hejtu a agresívnych správ. A predseda vlády to ešte viac hecuje a z toho sľubovaného pokoja zas nie je nič. Nebuďme prosím vás na seba ako psy,“ povedal neúspešný kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Bežná stratégia politikov

Rozdeliť a potom spájať spoločnosť je podľa odborníka na reklamu a komunikáciu bežná stratégia politikov. Využívajú pri tom rôzne nástroje, aby vyburcovali emócie a prinútili voliča rozhodnúť sa.

„Zo strany víťazného kandidáta sme zažili šírenie strachu. Táto emócia vyvolať konflikty medzi dvoma tábormi vyburcovala voličov a nakoniec aj spoločnosť k situácii, v akej sa nachádzame teraz, a teraz víťazný kandidát žne to, čo zasial,“ skonštatoval odborník na reklamu a komunikáciu Róbert Slovák.

„Mne to veľmi pripomína situáciu v Prahe po voľbách Zeman-Schwarzenberg, kedy ste vlastne do Prahy nemohol vojsť s nálepkou Zeman, pretože ste boli exkomunikovaný zo spoločnosti. Miloš Zeman dokázal s nimi nejakým spôsobom veľmi otvorene rozprávať a po istej chvíli sa to upokojilo,“ pripomenul odborník na politický marketing Michal Ruttkay.

Či budú výzvy politikov k upokojeniu spoločnosti naozaj efektívne, záleží podľa sociologičky aj od spôsobu akým verejnosť vyzývate.

„Ak manifestačne tvrdím, že upokojte sa, buďte kľudní, pokojní, slušní voči sebe a naďalej zdieľam alebo novogenerujem videá a odkazy, ktoré sú znepokojujúce, vulgárne a doslova agresívne, musím očakávať aj to, že verejnosť a ľudia na sociálnych sieťach zrkadlia tento názor a budú ho opakovať,“ dodala Porubänová.

Sociologička dodáva, že ľudia nemôžu byť celkom pokojní, keď im vzhľadom na medzinárodnú situáciu nevie nikto garantovať, čo nás v budúcnosti čaká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko