Na hlavný obsah

Špina a hluk: Obyvateľom Nových Zámkov znepríjemňujú život havrany

Odborníci ľuďom radia, aby boli trpezliví.

Špina a hluk: Obyvateľom Nových Zámkov znepríjemňujú život havrany
Havrany v korune stromu. Foto: RTVS

Obyvateľom Nových Zámkov znepríjemňujú život havrany. Sťažujú sa na špinu a hluk. Ako dostať početnú kolóniu zo sídliska, rieši aj samospráva. Odborníci ľuďom radia, aby boli trpezliví.

Prechádzate sa po sídlisku a na hlavu vám v lepšom prípade padajú konáriky, v tom horšom vtáčí trus. To je momentálna realita Novozámčanov.

„Vyskytuje sa tu kolónia havrana čierneho, približne 75 hniezd v tomto čase, plus nejaké popadané po búrke,“ priblížil ornitológ SOS/Birdlife Slovensko Ján Gúgh.

Problémom, ktoré spôsobujú havrany Novozámočanom, sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venovala redaktorka Marína Opálková:

Havrany majú podľa odborníkov v mestách viac potravy a nehrozí im tam žiadne nebezpečenstvo. Ornitológovia sa v minulosti často stretávali s hromadným usmrcovaním krkavcov na poliach. Aj preto sa začali presúvať do miest.

„Sú to veľmi inteligentné vtáky a vedia odhadnúť alebo, na základe svojich skúseností, zistiť, kde majú bezpečné prostredie,“ dodal Gúgh.

Rovnaký problém majú aj iné mestá

Rovnaký problém s havranmi má už viacero miest. Plašenie havranov dravcami použili napríklad v Leviciach. V Zlatých Moravciach mesto zhadzovalo hniezda zo stromov. Novozámčania na riešenie zatiaľ čakajú.

„Na podnet obyvateľov mesto začalo konať, podalo žiadosť na ministerstvo životného prostredia. Žiadalo súhlas na zhadzovanie hniezd v mimohniezdiacom období, keďže havran čierny patrí medzi chránený druh vtáctva,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Nové Zámky Petronela Bernáth.

Plašenie havranov či zhadzovanie hniezd však odborníci považujú za neefektívne. Obyvateľom odporúčajú trpezlivosť, havrany sa tu zdržia do polovice júna.

„Ideálne riešenie z môjho pohľadu by bolo, keby sa nad ten chodník urobil nejaký prístrešok. Keď ľudia prechádzajú pri tej kolónii, aby to bolo spravené. Ten hluk je dočasný, naozaj to treba tolerovať,“ vyhlásil Gúgh.

Ak mesto dostane od ministerstva povolenie a pozhadzuje tieto hniezda, havrania kolónia podľa ornitológov na budúci rok zahniezdi nielen na tejto ulici, ale aj na ďalších.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny