Na hlavný obsah

Spisy sa prideľovali po lehote, alebo vôbec, tvrdí B. Zurian o stave inšpekčnej služby. Bývalé vedenie to odmieta

Exminister vnútra kritiku odmieta.

Spisy sa prideľovali po lehote, alebo vôbec, tvrdí B. Zurian o stave inšpekčnej služby. Bývalé vedenie to odmieta
Na snímke zľava Branislav Zurian a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Dano Veselský

Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) neprešetroval, naopak, kryl trestnú činnosť niektorých policajtov – povedal to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v rámci hodnotenia činnosti úradu.

Jeho nový riaditeľ Branislav Zurian upozornil na viaceré nedostatky sprevádzané centralizmom, údajného neprideľovania spisov či chýbajúcej analytiky a prevencie smerom k policajnému zboru. Bývalé vedenie to odmieta.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripisuje údajnú slabú činnosť ÚIS bývalej vláde, ako aj jeho predchodcovi v rezorte vnútra. Ihneď po výmene v úrade došlo k reorganizácii a personálnym výmenám, ktoré podľa neho úrad zastabilizovali.

„Toto bola celá úloha ÚIS, nie vyšetrovať podozrenia z páchania trestnej činnosti policajtov, ale kryť si, s prepáčením, vlastné zadky, kryť svojich Čurillovcov. Preto bol zlúčený tím Oblúk, preto bol odvolaný Ivan Šimko, pretože bol proti tomu, aby sa udialo to, že jeden z podozrivých bude stáť na čele ÚIS,“ ozrejmil Šutaj Eštok.

Zároveň dodal, že rezort vnútra vychádza z výročnej správy, ktorú doposiaľ nezverejnil. Exminister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko) s tým nesúhlasí.

„Predpokladám, že ani pán minister nie je zatiahnutý do vyšetrovania, takže neviem, na základe čoho si dovolí tvrdiť takéto záležitosti. Z mojich vedomostí inšpekcia určite nekryla, práve naopak, je to zo zverejnených a medializovaných informácií, ktoré sa potvrdili počas tých troch rokov,“ reagoval Mikulec.

Zurian vymenoval nedostatky

Riaditeľ ÚIS Branislav Zurian tvrdí, že ihneď po nástupe do funkcie narazil na množstvo nedostatkov. Hovorí o zhoršenej zákonnosti a kvalite vyšetrovania. Vykonaná kontrola údajne zistila aj nedostatky vo vzťahu k nariadeným.

„Neprideľovali sa spisy, umelo sa držali v skrini, niekoľko spisov nebolo pridelených, resp. bolo pridelených po určitých lehotách. Manipulovalo sa s utajovanými skutočnosťami nie zákonným spôsobom. Tieto všetky veci boli a sú riešené ďalej, niektoré už sú v trestnom konaní,“ uviedol Zurian.

„Dlhodobo bola inšpekcia – česť výnimkám, boli tam aj poctiví, slušní policajti – ale bola skladiskom ľudí, ktorí tam nemali čo robiť. Až po mojom nástupe si ÚIS pod vedením, ktoré bolo za nás, začal robiť svoju prácu,“ poznamenal Mikulec.

Podľa Branislava Zuriana sa úrad bude po novom zameriavať na analytickú činnosť a prevenciu smerom k policajnému zboru. Bývalý minister to víta a pripomína, že za jeho úradovania vytvorili pracovné miesta na špecializovaných úradoch, na úrade inšpekcie aj v policajnom zbore.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko