Na hlavný obsah

Spotreba ruských vojakov je vysoká. Krajina skúsila verbovať aj uväznené ženy

V ruských väzniciach hľadali najmä medičky.

Spotreba ruských vojakov je vysoká. Krajina skúsila verbovať aj uväznené ženy
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruská armáda zrejme čelí väčšiemu nedostatku vojakov, než oficiálne tvrdí. Hoci ruské ministerstvo obrany nedávno oznámilo, že od začiatku roka naverbovalo 100-tisíc nových bojovníkov pre ukrajinský front, spotreba vojakov je taká, že na rad prišli už aj uväznené ženy.

Objavili sa informácie, že vo väzeniach verbujú nie len mužov, ale aj ženy. Túto informáciu potvrdil spolupracovník RTVS v Moskve Jíří Just.

„Hľadali konkrétne medičky, zdravotné sestry, alebo tie, ktoré by zasahovali ako lekárky priamo na fronte. Tiež ostreľovačky, ktoré majú presnú mušku. Podľa posledných informácií tento nábor skončil údajne neúspešne,“ informoval Jíří Just.

Just pripomenul, že podľa šéfky organizácie Rusko za mrežami Oľgy Romanovovej má ich motivácia väzňov zapojiť sa do vojny dva faktory. Väzni sa na jednej strane cítia potrební, pretože im náborári hovoria, že budú zachraňovať vlasť.

„No hlavný dôvod je finančný. Ruskí väzni dostávajú vysoké finančné ohodnotenie. Podľa zákona, ktorý bol schválený ešte v minulom roku, skutočne dostávajú každý mesiac 250-tisíc rubľov ako základný plat (cca dvetisíc eur), a to je na ruské pomery mimoriadne vysoká výplata,“ povedal Just.

Dodal, že v oficiálnych ruských médiách sa o náboroch väzňov veľmi nehovorí. „Pre ruskú armádu to nevyzerá dobre, že musí siahať do týchto zdrojov,“ podotkol Jíří Just.

Pozrite si celý rozhovor relácie Aktuálne :24 so spolupracovníkom RTVS v Moskve Jířím Justom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet