Na hlavný obsah

Striedavá starostlivosť sa zmenila na boj. Otca, ktorý poukázal na zanedbávanie detí zo strany matky, úrady ignorovali

Situáciu musela nakoniec riešiť inšpekcia.

Striedavá starostlivosť sa zmenila na boj. Otca, ktorý poukázal na zanedbávanie detí zo strany matky, úrady ignorovali
Na snímke Marek Kováč, otec dvoch detí. Foto: RTVS

Mať deti je zodpovednosť. V nasledujúcom príbehu o nej hovorí aj otec, ktorý má svojich malých synov v striedavej starostlivosti. Tvrdí, že deti sú u svojej matky ohrozené zdravotne i psychicky.

Už niekoľko rokov na problémy upozorňuje úrad sociálnych vecí a rodiny, ten však jeho dôkazy ignoruje a vyhlasuje, že všetko je v poriadku.

„Od malička je s nimi vývoj komplikovanejší, aj striedavka. Striedavá starostlivosť to viac ukázala, lebo v obidvoch domácnostiach, či u matky, či u otca, sú strašne veľké rozdiely,“ povedal otec detí Marek Kováč.

Rodičia nežijú spolu od narodenia mladšieho syna, keď sa matka s deťmi odsťahovala. O striedavej starostlivosti súd rozhodol pred troma rokmi.

„Majú šesť a sedem rokov. Jeden je škôlkar, teraz nastúpi do školy. Druhý je druháčik, a tam sa tie problémy už stupňujú, aj sa zhoršuje správanie,“ priblížil Kováč.

Prístup matky

Pán Kováč opisuje negatívne vplyvy, ktoré na deťoch dlhodobo pozoruje. Podľa neho matka zanedbáva u detí prípravu do školy, hygienu i zdravotnú starostlivosť. Zlej hygiene pripisuje aj vážne problémy, ktoré majú deti so zubami. Potvrdzujú to lekárske správy.

„Riešenie ignorovala, neodpisovala. Musel som začať riešiť už aktívne zuby bez matky, lebo na deťoch veľakrát vidno, že nevedia sa najesť, že majú problémy,“ ozrejmil Kováč.

Matka sa začiatkom roka s deťmi presťahovala. Požiadali sme o rozhovor aj ju. „Ja neviem, viete čo, zavolajte mi zajtra, ja si to premyslím,“ povedala v telefonáte. Nakoniec sa však v reportáži vyjadriť odmietla.

Jediná inštitúcia, na ktorú som sa mohol obrátiť, je kuratela,“ podotkol pán Kováč. Na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Senci otec detí podal dodnes približne 15 podnetov na prešetrenie problému.

„Bohužiaľ ma donútili dokumentovať si to fotkami, lebo som nevedel, ako inak chrániť deti a ukázať, lebo toto sa naozaj deje. Aj keď sa predkladali súdu dôkazy, kuratela vždy dala vyjadrenie, že všetko je v poriadku,“ informoval o priebehu riešenia otec chlapcov.

Negatívne vplyvy života s mamou

Pán Kováč sa dnes obáva nielen o zdravie, ale aj o mentálny vývoj svojich synov. „Stále hovoria, že si nemusí robiť úlohy, čo aj škola eviduje, že nečíta, nepočíta. Potom tie prvé dva – tri dni od matky sú preňho ťažké. Berie to ako námahu, že musí čítať. Po troch dňoch už úplne sám od seba si zoberie knižku a teší ho to,“ opísal.

„Pokiaľ jeden z rodičov má záujem deti zlepšovať vo vzdelaní, zlepšovať ich spoločenský status, dávať nejaké pozitívne vzory, tak táto skutočnosť by mala byť naozaj zohľadnená,“ zhodnotil advokát pána Kováča Ivan Priadka.

„Na to by sme mali mať tie orgány, aby vplývali na druhého rodiča pozitívne a ja osobne nemám pocit, že by to robili,“ dodal.

„Dávala deťom telefóny zhruba od dvoch rokov ich života. Ja som bol vždy zásadne proti tomu. Kontroloval som telefóny a obsah. Prišli časy, že som vnímal, že deti tam majú niečo, čo nie je celkom v poriadku, aby videli,“ prezradil pán Kováč.

„Dieťa môže vidieť niečo, čo ostane pre neho traumou. Trauma ostane potlačená v podvedomí a bude ju aplikovať na celý život. Môžeme naozaj hovoriť o poškodení duševného zdravia,“ vysvetlil odborný poradca komisára pre deti Miroslav Šlezinger.

„Dôkazmi som preukazoval stav detí a veľakrát neprišla žiadna odpoveď, nič sa neriešilo,“ uviedol Kováč.

Prípadov sú desaťtisíce

Podľa hovorkyne ministerstva práce a sociálnych vecí Natálie Jachym Holubovej rieši sociálno-právna kuratela ročne 80-tisíc detí z 51-tisíc rodín. „A niekedy sú to naozaj spisy a smutné osudy najmä detí. Nie každý zvládne psychicky a časovo náročnú prácu,“ dodala.

„Nie je možné, aby sa tam každý rok menili ľudia a stále ma každý zaškatuľkoval, že on sa sťažuje, ale nikto nerieši problém,“ skonštatoval pán Kováč.

„Faktom je, že v rámci týchto orgánov nám dochádza k častej fluktuácii zamestnancov,“ reagovala Jachym Holubová.

„To už samo o sebe potom spôsobuje, keď sa vám spis hýbe po mesiacoch od človeka k človeku. Človek, ktorý s tým pracuje v takých podmienkach, možno nedokáže na 100 percent plniť úlohy, ktoré má. No a v konečnom dôsledku to má naozaj vplyv aj na výsledok. A pretavuje sa to aj do rozhodovania súdov,“ vysvetlil Ivan Priadka.

„Je to problém. Ministerstvo práce sa snaží o zavedenie tzv. profesijných a personálnych štandardov na týchto oddeleniach. Po ich zavedení bude v neposlednom rade potrebné pristúpiť k zmene odmeňovania zamestnancov,“ povedala Jachym Holubová.

Nekonanie úradov

Nekonanie kurately však môže mať priamy dopad na osudy rodín a jednotlivých detí. Podľa Ivana Priadku je prípad pána Kováča špecifický a vyžaduje si pozorné a detailné sledovanie.

„Skutočne sa domnievam, že jednotlivé rozdiely v prístupe rodičov orgány kurately nevyhodnocujú správne. Skôr majú tendenciu niektoré veci, na ktoré pán Kováč poukazuje, zľahčovať,“ dodal advokát.

„Pokým sa nekoná, tak môže ísť na ústredie, môže dať sťažnosť, že vo veci sa nekoná,“ informoval Šlezinger.

Otec detí potvrdil, že sa obrátil na centrálu v Bratislave, no odpoveď od nej nikdy nedostal. „Ak by boli deti v ohrození, či už je to zdravotné alebo morálne, tak rodič sa nemusí obávať využiť aj orgány činné v trestnom konaní,“ upozornil Šlezinger.

„Rozhodol som sa zhruba pred rokom a pol podať podnet na ministerstvo, na inšpekciu. Teraz v januári prišlo vyjadrenie, protokol o šetrení, že kuratela nekoná v záujme detí,“ uviedol pán Kováč.

„Práve z dôvodu ochrany maloletých detí nie je možné poskytnúť bližšie informácie osobných údajov. Ministerstvo na svojom webovom sídle zverejňuje aj výsledky inšpekčnej činnosti,“ reagovala Jachym Holubová.

Inšpekčný orgán prišiel na pochybenia

„Inšpekčný orgán skonštatoval pochybenia na strane ÚPSVR, a to v dvoch oblastiach. Úrad nesprávne vyhodnotil mieru ohrozenia dieťaťa a neplnil si dôsledne svoju povinnosť postupovať v záujme dieťaťa,“ ozrejmil advokát Ivan Priadka.

„Poukázali na oblasť zdravotnej  starostlivosti, vzdelávanie. Myslíme si, že v tejto oblasti je práve úloha orgánu do toho vstúpiť, nájsť rýchlo nejaký typ riešenia, aby deti netrpeli. Jednak trpia fyzicky a jednak aj psychicky,“ dodal.

„Predmetné podnety ako také, ktoré boli zasielané na orgán sociálnej kurately, boli v tomto prípade riadne prešetrené,“ informovala Jachym Holubová.

„Oni tam z nejakého krátkodobého hľadiska dávajú protokol o prešetrovaní na kuratele. Ale to, že deťom sedem rokov toto prostredie škodilo, to ako keby bolo zabudnuté. A sedem rokov to je zatajované alebo ututlávané,“ poznamenal pán Kováč.

„Ak by bolo viacero takýchto podnetov a otázok, tak ministerstvo práce a inšpekcia, ktorá dozoruje dané subjekty, je pripravená sa tým zaoberať,“ pripomenula Jachym Holubová.

V súčasnosti sa pán Kováč o synov stará s partnerkou vo svojom dome v Blatnom. Od roku 2021 sa usiluje svoje deti získať do osobnej starostlivosti. „Zverenie do osobnej starostlivosti nebolo mojou prioritou, ale nebola žiadna iná možnosť, ako dať deti na poriadok,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko