Na hlavný obsah

Švajčiari nastúpia proti Slovensku aj s rekordérom Ambühlom. Frühauf: Príde silný tím

Slovákov v Humennom poženie za víťazstvom vypredaný štadión.

Švajčiari nastúpia proti Slovensku aj s rekordérom Ambühlom. Frühauf: Príde silný tím
Na snímke asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Frühauf. Foto: TASR/Roman Hanc

Prvýkrát v histórii bude Humenné dejiskom oficiálneho zápasu slovenskej hokejovej reprezentácie. Hráči aj tréneri netajili nadšenie z veľkého záujmu fanúšikov o oba prípravné zápasy proti Švajčiarsku (vo štvrtok a piatok od 16.30 hod.). V nich by sa mal v drese hostí predstaviť aj rekordér v počte účastí na majstrovstvách sveta.


„Švajčiari k nám prídu v silnej zostave. Zrejme v nej nebude chýbať ani snáď ‚nesmrteľný‘ Andres Ambühl, ktorý si pridá ďalší štadión do svojej zbierky,“ poznamenal v tejto súvislosti asistent trénera SR Peter Frühauf.

Slováci sa napriek predpokladanej sile súpera chcú sústrediť najmä na svoj výkon. „Vieme, že Švajčiari budú nebezpeční, rýchli a nepríjemní v súbojoch. Na to sa musíme pripraviť. My však chceme vnútiť súperovi svoju hru a byť s tým úspešní,“ zdôraznil Frühauf.

Okrem Ambühla, ktorý má šancu vylepšiť vlastný rekord 19. účasťou na MS, je v tíme trénera Patricka Fischera viacero skúsených hráčov. Nechýbajú viacnásobní účastníci MS a ZOH Gaetan Haas, Michael Fora a Tristan Scherwey. Na súpiske figuruje aj druhý najproduktívnejší hráč základnej časti švajčiarskej ligy Calvin Thürkauf.

„V tom tíme je veľa kvalitných hráčov. Mal som možnosť ich častejšie sledovať a viem, že toto švajčiarske mužstvo je veľmi kvalitné,“ uviedol ďalší z asistentov trénera Róbert Petrovický, ktorý v sezóne 2023/2024 pôsobil v trénerskom štábe švajčiarskeho Lausanne.

Švajčiari sa stanú najčestnejším súperom Slovenska

Pre mužstvá pôjde o 77. vzájomný zápas. Švajčiari sa tak stanú najčastejším súperom Slovenska od rozdelenia federácie (doteraz 76 duelov rovnako ako s Nemeckom).

Lepšiu bilanciu majú Švajčiari (39-7-31), gólové skóre doteraz vyznelo lepšie pre Slovákov (188:180). Zatiaľ posledný vzájomný duel bol súboj z vlaňajších MS, v ktorom Slováci v základnej skupine podľahli 2:4.

Švajčiari majú za sebou sériu jedenástich prehier a na víťazstvo čakajú od 21. mája 2023, keď v základnej skupine MS zdolali Česko 4:2. Následne prehrali s neskoršími medailistami Lotyšskom a Nemeckom. Nedarilo sa im ani v doterajšom priebehu sezóny 2023/2024, v ktorej prehrali vo všetkých deviatich zápasoch. Tie boli rozdelené do troch turnajov, na ktorých čelili Česku, Fínsku a Švédsku.

Slovenskí reprezentanti sa tešia na búrlivú kulisu. „Vstupenky sa predali rekordne rýchlo a možno by vypredali aj tréningy. Je to pre fanúšikov iba dobre, že aj v Humennom uvidia reprezentáciu. Švajčiari majú dobrú generáciu hráčov a budú to určite kvalitné zápasy,“ povedal útočník Samuel Takáč.

Aj skúsený obranca Mário Grman verí, že sa jeho tím odvďačí fanúšikom za podporu: „Veľmi sa na to teším. Verím, že podpora fanúšikov bude skvelá a že ich potešíme. Nechceme nič podceniť. Musíme sa zžiť so systémom, ktorý chce od nás tréner.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport