Na hlavný obsah

Talentovaná Slovenka pobeží úvodný úsek štafety s olympijským ohňom

Triatlonistka Popovičová pobeží 9. mája.

Talentovaná Slovenka pobeží úvodný úsek štafety s olympijským ohňom
Na snímke slovenská triatlonistka Loriana Popovičová. Foto: www.olympic.sk/Peter Jesenský

Slovensko bude mať zastúpenie v štafete s olympijským ohňom pred OH 2024 v Paríži. Jeden z úvodných úsekov na francúzskej pôde v Marseille pobeží 9. mája talentovaná atlétka a triatlonistka Loriana Popovičová. Informoval o tom web olympic.sk.

Olympijský oheň zapália v duchu tradícií s pomocou slnečných lúčov v antickej Olympii v utorok 16. apríla. Následne sa pochodeň s ohňom vydá do Atén a potom ju loďou prevezú do Marseille, kde ju privítajú 8. mája.

Výber Marseille ako prvého mesta štafety bol viac ako symbolický, keďže práve na jeho mieste založili pred 2600 rokmi grécki kolonisti prvú osadu. Navyše v Marseille sa uskutočnia aj olympijské súťaže v jachtingu a zápasy futbalového turnaja. Štafeta s olympijským ohňom vyvrcholí na otváracom ceremoniáli v Paríži v piatok 26. júla.

Francúzski organizátori sa rozhodli na úvodné úseky štafety pozvať zástupcov 27 krajín Európskej únie plus Ukrajiny. Bežcov vyberali francúzske ambasády v jednotlivých štátoch.

„Vybrali sme si Lorianu Popovičovú, ktorá je úspešná športovkyňa a zároveň aj študuje na bilingválnom gymnáziu. Zapojí sa do štafety zástupcov krajín Európskej únie a Ukrajiny. Každý z vybraných účastníkov by mal odbehnúť s ohňom približne 400 m,“ uviedol Didier Rogasik z tlačového oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku.

Popovičová sa venuje atletike a triatlonu. Osemnásťročná Košičanka vyhrala tento rok halové majstrovstvá Slovenska junioriek na 1500 m, vlani sa stala juniorskou šampiónkou Slovenska na 3000 a 5000 m.

Triumfovala aj na majstrovstvách Slovenska v triatlone. V školskom roku 2021/2022 navštevovala v rámci študijného pobytu vo Francúzsku gymnázium v meste Mazamet, počas štúdia sa kvalifikovala na majstrovstvá Francúzska v krose.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport