Na hlavný obsah

Tragédia na Spiši má tri obete. Najvážnejšie zranené dievča je po operácii v stabilizovanom stave

V Spišskom Podhradí autobus zrazil niekoľko ľudí.

Tragédia na Spiši má tri obete. Najvážnejšie zranené dievča je po operácii v stabilizovanom stave
Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po nehode autobusu v Spišskom Podhradí pri Spišskej Kapitule. Foto: TASR/Adriána Hudecová

V Spišskom Podhradí autobus zrazil niekoľko ľudí. Z miesta najskôr hlásili dve obete, neskôr minister vnútra Matúš Šutaj Eštok spresnil, že počet obetí sa zvýšil na tri, keď jedno z dievčat podľahlo svojim zraneniam v nemocnici. Nehoda si vyžiadala aj sedem zranených.

Pätnásťročné, vážne zranené dievča je po operácii v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v stabilizovanom stave. Potvrdila to vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová.

„Je po operačnom zákroku a v stabilizovanom stave,“ uviedla. Pacientka je hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti na klinike úrazovej chirurgie UNLP. Záchranári ju z miesta nehody previezli do nemocnice vrtuľníkom.

Tragickej udalosti sa redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková venovala v Správach :24:

Záchranári do nemocníc v Levoči, Prešove, Krompachoch, Spišskej Novej Vsi a Košiciach transportovali viacerých mladých ľudí vo veku od 14 do 17 rokov s otvorenými ranami či polytraumami a zlomeninou. Na mieste ošetrili aj 60-ročného muža a 24-ročnú ženu v stave emočného stresu.

Náboženské stretnutie

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že autobus sa z neznámych príčin pohol a deti, ktoré stáli pred ním a vystupovali, sa dostali podeň.

Ako ku tragédii došlo zatiaľ nie je známe. Je viacero verzií. Jedna z nich hovorí, že autobus prednou časťou narazil do ľudí, druhá verzia hovorí, že sa tak stalo pri cúvaní. Špekuluje sa že vodič nezatiahol ručnú brzdu. Či išlo o ľudský faktor alebo došlo k technickej chybe, zatiaľ nevedno. Alkohol u vodiča nezistili.

Mladí ľudia smerovali na náboženské stretnutie, na ktoré prišlo približne 1 600 mladých veriacich z Oravy, Liptova či Spiša.

Ako priblížilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na sociálnej sieti, na mieste zasiahli štyri sanitky aj dva vrtuľníky. Na mieste už je aj 11 hasičov s tromi kusmi techniky.

Program zrušili

RTVS sa podarilo spojiť s diecéznym biskupom Františkom Trstenským. Ten nám poslal písomné stanovisko. „Pán zmenil naše pripravované chvály pri stretnutí mladých na obrovský zármutok a bolesť. Teraz som v kaplnke biskupského úradu a plačem z úmrtia mladých ľudí pri nešťastnej udalosti na parkovisku. Priatelia, toto veľké nešťastie ma nesmierne zasiahlo. Podujatie a program sme zrušili. Bude iba adorácia a svätá omša. Myslím na rodičov a rodiny. Ani si neviem predstaviť ich bolesť a žiaľ. Prosím vás všetkých, modlíme sa všetci. Všetci!,“ píše sa v stanovisku.

Na miesto obrovského nešťastia prišiel policajný prezident Ľubomír Solák, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok i intervenčné psychologické tímy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny