Na hlavný obsah

Trest smrti za bankový podvod: Vo Vietname dostala realitná magnátka najvyšší trest

Má ísť o najväčší finančný podvod v histórii Vietnamu.

Trest smrti za bankový podvod: Vo Vietname dostala realitná magnátka najvyšší trest
Truong My Lanová. Foto: TASR/AP

Na trest smrti odsúdili vo štvrtok (11. 4.) vo Vietname realitnú magnátku Truong My Lanovú za podiel na bankovom podvode vo výške 12,46 miliardy dolárov (zhruba 11,47 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej išlo o najväčší finančný podvod v dejinách krajiny.

Súd v juhovietnamskom Ho Či Minovom Meste zistil 67-ročnú šéfku developerskej spoločnosti Van Thinh Phat Holdings Group (VTP) vinnú zo sprenevery, úplatkárstva a porušenia bankových pravidiel.

Truong My Lan podľa agentúry Reuters prostredníctvom desiatok zástupcov fakticky ovládala banku SCB (Saigon Joint Stock Commercial Bank), z ktorej spoločne so svojimi komplicmi odčerpala 12,46 miliardy dolárov.

Značné sumy Lan podľa vyšetrovateľov získala tým, že zjednávala pôžičky fiktívnym spoločnostiam. Usvedčili ju aj z uplácania vládnych úradníkov, ktorí mali ignorovať jej aktivity.

Prípad magnátky, zadržanej v októbri 2022, je podľa tlačových agentúr súčasťou pokračujúceho protikorupčného ťaženia vo Vietname. To zasiahlo aj do najvyšších poschodí vietnamskej politiky.

Rozsah podvod Vietnamcov šokoval a znepokojil aj zahraničných investorov. VTP patrila k najbohatším realitným firmám, ktorej projekty zahŕňali luxusné rezidenčné budovy, kancelárie, hotely či nákupné centrá.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet