Na hlavný obsah

Tvrdenia, že ministerka kultúry chce kúpiť budmerický kaštieľ, nie sú pravdivé, ohradzuje sa rezort

Cieľom rezortu údajne nie je predávať historické objekty.

Tvrdenia, že ministerka kultúry chce kúpiť budmerický kaštieľ, nie sú pravdivé, ohradzuje sa rezort
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ministerstvo kultúry sa ohradzuje voči informáciám, ktoré sa podľa rezortu majú šíriť po obci Budmerice a vyvolávať dojem účelových krokov v prípade tamojšieho kaštieľa.

„Tvrdenia, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) chce kúpiť kaštieľ, sa v žiadnom prípade nezakladajú na pravde,“ upozornil rezort.

Riaditeľka komunikačného odboru MK Petra Bačinská zároveň zdôraznila, že cieľom ministerstva nie je predávať významné historické objekty. A to platí aj v prípade budmerického kaštieľa, ktorý je majetkom štátu v správe rezortu kultúry.

„Nič sa na tejto skutočnosti nemení, ani za súčasného vedenia rezortu meniť neplánuje. Kaštieľ bude naďalej k dispozícii všetkým občanom Slovenskej republiky, vrátane obyvateľov Budmeríc,“ uistila v mene ministerstva.

„Jedinou podmienkou je, aby záujemcovia splnili zákonné podmienky na komerčné využitie priestorov kaštieľa Budmerice,“ upozornila.

Rezort podľa jej slov zvažuje aj možnosť vyhradiť určitú časť v roku kaštieľ aj slovenským spisovateľom, keďže kaštieľ bol dlhé roky účelovým zariadením slovenských spisovateľov.

Obec využíva objekt bez nájomnej zmluvy

Komuniké prichádza po výzve obci vypratať priestory kaštieľa z dôvodu neoprávneného užívania. Ministerstvo to zdôvodnilo tým, že obec a jeho sociálny podnik využívajú priestory kaštieľa bez riadnej nájomnej zmluvy.

Samospráva sa bráni tým, že od predchádzajúcich vedení rezortu dostala ústny súhlas na využívanie priestorov za správu a starostlivosť o ne. Tvrdí tiež, že sa viackrát pokúšala kontaktovať ministerstvo a právne doriešiť súčasný stav.


Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko